Uniunea Europeană (UE) continuă să-şi avertizeze cetăţenii în legătură cu riscul crescut al dezinformării şi manipulării, generat de actori din afara spaţiului comunitar, în timpul campaniei electorale. Sunt îngrijorări legate mai ales de conţinutul difuzat online, în această perioadă în care inteligenţa artificială este folosită pentru a înşela oamenii cu materiale video şi audio trucate. Potrivit corespondentului RRA, Bogdan Isopescu, executivul comunitar a lansat un clip audio-video despre dezinformare, care va fi difuzat pe canalele de presă din toate statele membre înaintea scrutinului.
Cetățenii UE, avertizați că vor fi copleșiți de dezinformări
Clipul de 30 de secunde pleacă de la premisa că fiecare cetățean dorește să facă alegeri și să ia decizii în cunoștință de cauză, fără a fi indus în eroare prin anumite metode de manipulare. Primul sfat este să ai o atitudine critică față de conținutul difuzat în mediile online, adică să analizezi și să nu crezi tot ceea ce citești. Apoi să fii conștient că materialele video sau audio pot conține înregistrări trunchiate ori trucate, mai ales în această perioadă marcată de dezvoltarea programelor de inteligență artificială.
Ce sfaturi dau autoritățile, pentru a nu cădea în capcane
Un alt sfat este să verifici informațiile și să te bazezi pe surse de încredere, cum ar fi presa consacrată și nusite-uri, bloguri sau medii de socializare unde apar păreri și zvonuri, în loc de informații verificate. Nu în ultimul rând, nu ar trebui să comunicăm altora informații care nu sunt verificate, cu alte cuvinte să nu ne transformăm noi înșine într-un mijloc de dezinformare. Clipul informativ va apărea tradus și pe canalele mass-media din România până la sfârșitul lunii, după cum informează RADOR RADIO ROMÂNIA.
Altfel, România va avea în viitorul legislativ european 33 de europarlamentari. În competiţia de la 9 iunie s-au înscris 12 partide şi alianţe electorale şi 4 independenţi, după cum mai notează sursa citată.