Inteligența artificială recuperează amintirile pierdute ale oamenilor cu ajutorul fotografiilor

Inteligența artificială recuperează amintirile pierdute ale oamenilor cu ajutorul fotografiilor Sursa foto: Arhiva EVZ

Inteligența artificială continuă să ne uimească pe zi ce trece. Tehnologia evoluează constant, iar o companie a reușit să recupereze amintirile pierdute ale oamenilor prin fotografii generate de AI. Proiectul fabulos aflat în curs de desfășurare aparține celor de la Domestic Data Streamers și a primit numele de Synthetic Memories.

Modul în care inteligența artificială recuperează memoriile oamenilor

Proiectul celor de la Domestic Data Streamers are ca scop schimbarea modului prin care ne amintim de cele mai importante momente din viață. Chiar dacă aceste amintiri nu au fost imortalizate de un fotograf, inteligența artificială le readuce la viață, pentru a le putea arăta copiilor sau nepoților.

Modul în care AI reușește să recreeze amintirile nu este un proces chiar atât de simplu. Cu ajutorul tehnologiei și a datelor din creierul nostru, echipa Domestic Data Streamers creează o fotografie care să reprezinte amintirile. Imaginea finală reproduce evenimentul așa cum ar fi putut fi surprins într-o fotografie realizată în momentul în care acesta a avut loc.

DALL-E 2 este unul dintre modelele principale utilizate pentru a da viață „amintirilor sintetice”. Inteligența artificială are mai multe modele, iar DALL-E 2 este unul mai vechi. Din acest motiv există o serie de imperfecțiuni care se regăsesc în cadrul imaginilor realizare. Cu toate acestea, compania consideră că astfel de modele ajută la crearea aspectelor mai nebuloase și mai neclare ale amintirilor. Atunci când vorbim de amintiri, nu putem vizualiza fiecare detaliu în parte, ci o imagine de ansamblu.

Ne puteți urmări și pe Google News
Inteligența artificială. Creier gigant

Sursa foto: b13923790 / Pixabay

Synthetic Memories i-a readus la viață amintirile unei femei de 84 de ani

Maria, o femeie de 84 de ani din Barcelona, a făcut parte din acest proiect fabulos. Ea a povestit că are amintiri vii despre cum încerca să îl vadă pe tatăl ei. Acesta se afla în închisoare, vizavi de locul în care locuiau. Modelele de AI au reușit să preia datele din creierul său și să recreeze amintirea.

Inteligența artificială a readus la viață, printr-o fotografie, amintirea femeii de 84 de ani. În imagine, ea se afla pe balconul casei lor, încercând să-și vadă tatăl. Fotografia a stârnit o reacție foarte reală din partea Mariei. Din acest motiv, fondatoarea Domestic Data Streamers spune că amintirea a fost una realizată corect.

Fotografii generate AI

Sursa foto: geralt / Pixabay

Inteligența artificială evoluează, însă modelele vechi au farmecul lor

Proiectul de readucere la viață a amintirilor pare să fie unul de succes, însă există și unele temeri. Fondatorii sunt îngrijorați că OpenAI și alte companii de inteligență artificială își vor retrage, în cele din urmă, modelele mai vechi. Oamenii din spatele Synthetic Memories spun că tocmai acesta este farmecul lor, realizând cele mai bune fotografii din cauza imperfecțiunilor pe care le includ.

Atunci când modelele vechi vor fi retrase, fondatorii proiectul vor fi nevoiți să creeze fotografiile de memorie cu ajutorul celor noi. Acestea din urmă ar putea să nu fie la fel de reale, asta pentru că nu au aceleași imperfecțiuni oferite de amintiri.

Inteligența artificială este folosită în multe moduri de diferite companii din lumea întreagă. Unele creează videoclipuri și fotografii generate de AI. Alții folosesc tehnologia în scopuri medicale sau verifică comportamentului ochilor astfel încât să își dea seama dacă cineva minte, potrivit celor de la MIT Review.