AI pentru gardieni. Pușcărie „inteligentă” în Ungaria

AI pentru gardieni. Pușcărie „inteligentă” în Ungaria Pușcărie. Sursa Foto: Arhiva EVZ

În Ungaria va fi construită o pușcărie „inteligentă”, în care inteligența artificială (AI) îi poate ajuta pe gardieni.

O pușcărie imensă se modernizează

Închisoarea de înaltă securitate din Csenger, județul Szabolcs-Szatmár-Bereg, este o curiozitate din mai multe puncte de vedere. Pe de o parte este imensă, deoarece poate găzdui 1.500 de persoane. Pe de altă parte, această închisoare inteligentă va fi cea mai modernă instituție de acest gen din Ungaria. Încă câteva luni și o vor preda.

Potrivit informațiilor Comandamentului Național al Penitenciarului (BvOP), noua închisoare construită la Csenger va fi creată ca o altă stație în programul de extindere a capacităţii penitenciarului, scrie portalul ungar Vg.hu, citat de cotidianul "Magyar Nemzet".

Potrivit informaţiilor portalului, închisoarea de înaltă securitate din Csenger, județul Szabolcs-Szatmár-Bereg, este o curiozitate din mai multe puncte de vedere. Pe de o parte, este imensă, deoarece va găzdui 1.500 de persoane, deşi în două etape. Mai întâi vor fi create o mie de locuri, apoi alte cinci sute. Pe de altă parte, va fi cea mai modernă astfel de instituție din Ungaria.

Ne puteți urmări și pe Google News

Când va fi predată închisoarea inteligentă?

Până acum se știa că investiția va fi finalizată cândva în toamnă. În schimb, Index a scris acum că închisoarea din Csenger va fi deschisă în septembrie, peste cinci luni. Conform planurilor, data exactă este 30 septembrie.

Inteligenţa artificială

Inteligenţa artificială. Sursa foto: Pixabay.com

Este vorba despre o închisoare nemaivăzută, așa-numită inteligentă: ușile închisorii funcționează fără cheie, cu sistem de recunoaștere facială, fiecare pas al condamnaților poate fi controlat, comportamentul, chiar și expresiile faciale ale acestora vor fi analizate cu inteligență artificială.

Toate acestea sunt bune pentru că, dacă prizonierii se comportă neobișnuit, sistemul trimite un semnal gardienilor pentru a se pregăti pentru o urgență. De altfel supravegherea va fi asigurată de 663 de persoane.

50 de miliarde de forinți pentru o singură pușcărie

Condamnații își pot gestiona problemele printr-un canal online cu circuit închis, astfel vor primi o listă actualizată privind banii, evaluarea cererilor sau programul de lucru.

Dezvoltarea va fi realizată din aproximativ cincizeci de miliarde de forinţi pe o suprafață de cinci hectare și jumătate. Deținuților li se vor oferi ocazii de învățare și de angajare şi în această închisoare, astfel că institutul va include printre altele şi săli de pregătire și două săli de lucru.

Închisoarea de la Csenger va fi atât de nouă încât noua tehnologie folosită aici ridică și preocupări legate de gestionarea datelor. În raportul parlamentar al Autorității Naționale pentru Protecția Datelor și Libertatea Informației se mai precizează că actualul mediu legislativ nu permite introducerea tuturor inovațiilor planificate, motiv pentru care revizuirea și modificarea reglementării statutare este esențială, potrivit MagyarNemzet.

(Traducerea: Rozália Gănciulescu, RADOR RADIO ROMÂNIA)