Cetățenii sunt vulnerabili! Emil Boc, despre AUR. Extremismul ajunge să creeze identitatea indivizilor

Cetățenii sunt vulnerabili! Emil Boc, despre AUR. Extremismul ajunge să creeze identitatea indivizilor Sursa: arhiva EVZ

Emil Boc, primarul Clujului a făcut o serie de asumpții cu privire la valurile de extremism care apar recurent în societate, asta după ce a avut o întâlnire cu președintele AUR, George Simion.

Edilul de la Cluj afirmă că cetățenii vulnerabili au nevoie de sprijin din partea autorităților.

„Trebuie să ne preocupe mult mai mult situația oamenilor. Și noi începem de la nivel local: cum să-i ajutăm pe cei cu venituri reduse, pe pensionari cu transportul în comun; inflația a majorat prețurile. (N. r.: Suntem preocupați) să nu piardă pensionarii transportul în comun, iar pe cei care o duc greu de pe o zi pe alta să-i sprijinim cu programul alimente, fie cu alte programe: stomatologie pentru pensionarii singuri... Dacă noi nu o facem, ei vor intra în aria de acoperire a extremismului”, spune primarul.

Extremismul ajunge să ofere oamenilor identitate și direcție

Emil Boc crede că extremismul vine să propună soluții acolo unde forțele democratice nu mai sunt suficient de capabile să o facă, iar oamenii ajung să se identifice cu curentul extremist, tocmai dintr-o criză a propriei identități.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Oamenii își caută o identitate și o direcție. Extremismul cam asta le oferă. Doar o identitate – că suntem antisistem sau cei care nu vrem în UE – și le oferă o direcție. Dar știm că asemenea direcții nu sunt posibile, eficiente și ar aduce consecințe mult mai dramatice pentru România. Dar dacă latura democratică a societății, partidele democratice, nu se implică în problemele reale, de la firul ierbii ale cetățenilor, ei se vor orienta în altă parte. Asta s-a întâmplat în toate momentele în istorie când am avut crize economice, când am avut momente delicate: atunci extremismul plusează și câștigă pe seama faptului că forțele democratice nu sunt suficient și capabile să adreseze soluții concrete. De aceea nici o zi nu trebuie pierdută pentru a rezolva adevăratele probleme cu care oamenii se confruntă”, afirmă edilul Boc.

Primarul de la Cluj spune că statul trebuie să ajute cetățenii vulnerabili

Mai mult, primarul din Cluj afirmă că procesele digitalizării au dus la pierderi de locuri de muncă, din pricina faptului că unii oameni nu au putut ține pasul dezvoltării tehnologice. Statul trebuie să intervină și să ajute populația șomeră, astfel încât tendințele extremiste să nu acapareze societatea civilă.

„Atunci trebuie să ne gândim la toate aceste procese digitale, care trebuie să fie inclusive, nu elitiste. Oamenii care își pierd un loc de muncă: ce le oferim? Nu putem să le oferim alternativa șomajului și după Dumnezeu cu mila! Trebuie să-i oferi o șansă să se recalifice, încât să aibă o șansă în societatea asta informațională a autocunoașterii. Dacă acești oameni nu sunt luați în considerare, ei sunt orientați spre ținte extremiste! Care nu au soluții, dar au voce. Au megafon! Toată această evoluție trebuie foarte bine gândită”, a mai spus primarul.

Primarul Emil Boc s-a întâlnit recent cu liderul Alianței pentru Unirea Românilor, George Simion, cel care a fost catalogat în spațiul politic drept extremist. Mai mult, edilul a transmis că întâlnirea cu președintele AUR a fost una normală, de împărtășire a unor idei comune, și nu numai.