CET Grozăveşti, vinovat pentru poluarea masivă. Să desecretizeze actele, să ne arate că nu-i așa!
- Simona Ionescu
- 7 martie 2020, 17:32
A trecut deja o săptămână de când aerul din Bucureşti a devenit brusc irespirabil şi încă nimeni nu ştie cine este vinovatul pentru adevăratul dezastru ecologic care s-a produs în noaptea de sâmbătă spre duminică. Cele 16 staţii care monitorizează calitatea aerului în Capitală, au semnalat creşteri ale particulelor în suspensie, adică pe care le respirăm cu toţii, între 200 la sută şi 700 la sută mai mult decât limitele admise.
Până acum nu am auzit decât explicaţii. Unele dintre ele aberante, altele confuze. Dar nimic concret. Noi am aflat însă şi vinovatul, şi pe cel care nu vrea să-l dea în vileag.
Exclusiv EvZ. Totul se ştia încă de miercuri
Adevărul despre poluarea care a făcut la sfârşitul săptămânii trecute aerul irespirabil în Bucureşti este foarte bine cunoscut încă de miercuri. De atunci, raportul asupra evenimentelor, s-a aflat pe masa ministrului mediului, Costel Alexe (foto). Acesta însă a găsit drept cea mai bună soluţie pentru rezolvarea situaţiei, secretizarea lui. Promiţând că luni va face o conferinţă de presă. De ce de miercuri să amânăm până luni şi de ce un document care nu priveşte în nici un fel siguranţa naţională să fie secretizat? Poate ne spune ministrul Alexe, luni.
Aşadar, la două zile de la poluarea masivă, comisarii Gărzii de Mediu Bucureşti au identificat poluatorul. Este vorba de bătrânul dinozaur industrial CET Grozăveşti, unul dintre cele patru CET-uri din subordinea ELCEN, aflat în subordinea Ministerului Energiei, care furnizează Capitalei energie termică.
Ce s-a petrecut week-end-ul trecut la Grozăveşti? S-a ars păcură, în loc de gaz metan, păcura fiind cu mult mai poluantă. Cei de la CET se apără şi spun că, într-adevăr, au folosit şi păcură, dar numai 1,2 la sută din cât combustibil s-a ars în cele 24 de ore despre care vorbim. Restul a fost gaz metan. Au dreptate, dar numai pe jumătate. Este adevărat că au ars numai 1,2 la sută din cantitatea totală de combustibil, dar aceasta este media pe toată ziua.
Ce s-a întâmplat de fapt. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, ne-a declarat în exclusivitate: „Există o directivă UE care interzice folosirea păcurii drept combustibil pentru termocentrale, tocmai pentru că este foarte poluant. Ce fac ai noştri? Consumă gaz, conform directivei, dar penrtru orice eventualitate se aprovizionează şi cu păcură, pentru ca în situaţii excepţionale, cum ar fi o avarie la conducta de gaz sau un vârf de sarcină neprevăzut, să poată trece pe păcură până se remediază, pentru a nu întrerupe alimentarea cu agent termic. La fel au făcut şi cei de la CET Grozăveşti. S-au aprovizionat şi cu păcură. Numai că a trecut iarna, care a fost blândă, nu au existat situaţii speciale, aşa că au rămas cu păcura în depozite. Atunci au vrut să scape de ea. Şi au folosit-o în loc de gaz. Păcura este mult mai ieftină decât gazul metan. Scăpând de păcură şi economisind gazul, făceau profit. Pe sănătatea bucureştenilor. Informaţiile din raportul secretizat de domnul ministru spun că începând cu orele 20, duminică noaptea, în CET Grozăveşti s-a ars aproape numai păcură. Au avut şi ghinion că nu a bătut deloc vântul şi nu a împrăştiat particulele în suspensie. De aici vine poluarea masivă. Pentru că după orele 20 şi până spre dimineaţă s-a ars masiv păcură, chiar dacă media pe toată ziua este de 1,2 la sută”