Certificatul verde devine realitate: Alexandru Rafila a explicat cum se implementează. E diferit de ceea ce știam până acum

Certificatul verde devine realitate: Alexandru Rafila a explicat cum se implementează. E diferit de ceea ce știam până acum Sursa: Pixabay

Deputatul PSD Alexandru Rafila, a transmis, miercuri, 24 noiembrie, că primele măsuri la care va apela din poziția de reprezentant al Sănătății pentru gestionarea pandemiei de coronavirus sunt: testarea împotriva bolii COVID-19, asigurarea serviciilor medicale și încurajarea populației infectate cu SARS-COV-2 să se prezinte la medic cât mai repede odată ce apar suspiciuni cu privire la contractarea virusului. Fostul reprezentant al României la OMS a făcut publice și informații despre impunerea certificatului verde COVID-19.

Documentul prin care se va asigura trecerea prin COVID-19, vaccinarea împotriva virusului SARS-COV-2 sau testarea împotriva bolii va urma să fie introdus și în România. Alexandru Rafila a precizat condițiile în care va avea loc un astfel de demers și sub ce formă.

Certificatul verde COVID-19 va deveni realitate

Certificatul verde COVID-19 va fi reglementat printr-un act normativ. Alexandru Rafila a explicat că documentul este un instrument care poate ajuta la asigurarea sănătății populației. „Noi vom folosi certificatul în integralitatea lui, vor folosi şi testarea nu doar trecerea prin boală şi vaccinarea”, a precizat deputatul PSD propus la conducerea Ministerului Sănătății.

Introducerea certificatului verde va avea loc, de exemplu, la trei săptămâni de creștere a ratei de incidență. „Trebuie introdus într-un moment oportun”, a spus Alexandru Rafila. „Dacă vreţi să avem sărbători fericite, trebuie să ne protejăm vârstnicii din familie, să-i vaccinăm şi să avem sărbători liniştite”, a transmis fostul reprezentant al României la OMS.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un nou val de infectări cu SARS-COV-2 în ianuarie

Momentan, în România, pandemia de coronavirus s-a stabilizat, însă la începutul lunii ianuarie este posibil să ne confruntăm cu un nou val de infectări din cauza perioadei sărbătorilor de iarnă, potrivit specialistului.

„Trebuie modificat discursul şi această polarizare în societate, care a creat o falie între vaccinaţi şi nevaccinaţi. Oamenii nu mai înţeleg despre ce e vorba, lipsa încrederii în sistemul de sănătate trebuie redobândită”, s-a mai exprimat Alexandru Rafila.

Eliminarea certificatului verde în funcție de incidență

Ministrul avizat pentru a prelua conducerea Sănătății a mai transmis, miercuri, că are în vedere asigurarea unui pachet de informații despre vaccinare, care să nu prevadă „note care să sugereze constrângerea legată de vaccinare”.

Nu în ultimul rând, Alexandru Rafila a mai precizat că certificatul verde COVID-19 va fi eliminat atunci când cazurile de infectare cu coronavirus vor scădea, oferind drept exemplu o rată de incidență de 1 sau 0, 5, care să nu pună în pericol sănătatea populației.