Certificatul de vaccinare este o ecuație cu multe necunoscute. Cum se va putea călători la vară în Europa

Certificatul de vaccinare este o ecuație cu multe necunoscute. Cum se va putea călători la vară în Europa

Certificatul de vaccinare este subiectul care a pus pe jar liderii Uniunii Europene și pe cei ai statelor membre.

Certificatul de vaccinare, un subiect aprig discutat la nivelul Uniunii Europene după începerea campaniei de vaccinare. Oficialii de la Bruxelles trebuie să cadă de acord în privința modului în care se va putea călători. Sunt multe contradicții între oficialii europeni. Tema principale se învârte în jurul certificatului verde digital. Fără de care cetățenii europeni nu ar putea să călătorească în afara propriilor țări.

Multe semne de întrebare, puține răspunsuri

„Certificatul Verde Digital va fi conceput pentru a facilita libertatea de mișcare și pentru a ne asigura că, în ciuda restricțiilor care rămân în vigoare, ele vor fi folosite doar acolo unde este justificat. Și asta doar la un nivel corespunzător”. A anunțat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, în cadrul unei scrisori deschise. Actul a fost trimis tuturor membrilor UE, conform politico.eu.

Subiectul este departe de-a fi clarificat. Pentru că nu toate țările agreează acest certificat care să dea liber la călătorie pentru cei vaccinați. Membrii din Comisia Europeană au lăsat la alegerea fiecărei țări. Impunerea sau nu a acestor acte. Situația este încâlcită. Din cauza strategiilor de vaccinare care diferă de la stat la stat. Nu s-a stabilit deocamdată substanța acestui certificat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Certificatul de vaccinare, o ecuație cu multe necunoscute

Ce reprezintă el și ce rol ar urma să joace mai exact. Cei de la CE vor ca actul să fie mai amplu. Și să cuprindă informații legate de testele anterioare. Dar și informații legate de recuperarea persoanei care a avut coronavirus, acolo unde e cazul.

Bineînțeles, țările care ard de nerăbdare să repună pe făgașul cât de cât normal călătoriile sunt cele dependente de turism. Grecia, Cipru, Spania și Malta au mari probleme financiare în ultima perioadă. Pentru că numărul turiștilor a scăzut dramatic. „Asigurarea restabilirii cât mai rapide a libertății de mișcare este o prioritate fundamentală pentru noi toți”. A afirmat Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei.

Cine este de acord, cine se opune proiectului

Printre țările care vor să introducă certificatul verde digital se numără Austria, Danemarca și Suedia. Aceste țări lucrează la dezvoltarea unui act intern. Și Estonia are un astfel de proiect în lucru și cooperează cu oficialii de la OMS.

La capitolul opozanți se află Franța. „Nu voi accepta un sistem care condiționează accesul într-o țară sau în alta de un certificat. Un astfel de document nu ar trebui să dea drepturi specifice persoanelor vaccinate”. A declarat Emmanuel Macron, președintele acestei țări. Sceptică este și Anglea Merkel. Cancelarul Germaniei a explicat că o mare problemă este legată de tineri. Care nu pot să fie vaccinați.