Editura Evenimentul si Capital

Ceremonie istorică. Papa Ioan Paul al II-lea și Papa Ioan al XXIII-lea au fost sanctificați

14-04/vatican_1-465x390
Autor: | | 5 Comentarii | 472 Vizualizari

Sute de mii de pelerini, peste 100 de delegații oficiale, 24 de șefi de stat și peste 1.100 de cardinali și episcopi participă astăzi la liturghia de sanctificare a Papei Ioan Paul al II-lea și a Papei Ioan al XXIII-lea. Ceremonia religioasă are loc în aer liber, în Piața Sf. Petru, de la Vatican, și este celebrată de Papa Francisc, alături de care se află și predecesorul său, Papa Emerit Benedict al XVI-lea.

UPDATE ora 13.15: Papa Francisc i-a declarat sfinţi, în Piaţa Sf. Petru, pe Ioan al XXIII-lea şi Ioan Paul al II-lea, în faţa unei mulţimi de sute de mii de credincioşi veniţi din întreaga lume.

„Îi declarăm şi îi definim sfinţi pe Preafericiţii Ioan al XXIII-lea şi Ioan Paul al II-lea, îi trecem în rândul sfinţilor şi stabilim ca, în toată Biserica, ei să fie cinstiţi cu evlavie printre sfinţi'', a declarat solemn Papa argetininian, aclamat imediat de mulţime, în timp ce clopotele răsunau în tot oraşul Roma, scrie AFP, citată de Agerpres.

Cardinalul Angelo Amato, Prefect pentru Cauza Sfinţilor, a formulat cererea de trei ori, pentru a marca astfel solemnitatea demersului: „Sfinte Părinte, Sfânta Biserică, încrezătoare în promisiunea Domnului de a trimite asupra ei Spiritul Dreptăţii, îl roagă pe Sanctitatea Voastră să binevoiască să îi treacă pe aceşti fii aleşi în rândul sfinţilor”.

Papa a răspuns prin formula tradiţională, rostită în latină, limba Bisericii: „În cinstea Sfintei Treimi, prin proslăvirea credinţei catolice şi preamărirea vieţii creştine, cu autoritatea Domnului Nostru Iisus Hristos, a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, după ce am reflectat adânc, am invocat în repetate rânduri ajutorul lui Dumnezeu şi am ascultat opinia fraţilor noştri întru episcopat, îi declarăm şi definim sfinţi pe preafericiţii Ioan al XXIII-lea şi Ioan Paul al II-lea, îi trecem în rândul sfinţilor şi stabilim ca, în toată Biserica, ei să fie cinstiţi cu evlavie printre sfinţi”.

Francisc l-a îmbrăţişat înainte pe Benedict al XVI-lea, aflat în primul rând printre cardinali. Papa emerit Benedict al XVI-lea a sosit , în această dimineață, în Piaţa Sfântul Petru, la ceremonia de canonizare a papilor Ioan Paul al II-lea şi Ioan al XXIII-lea.

Cu o jumătate de oră înainte de începerea ceremoniei, fostul Suveran Pontif german, sprijinindu-se în baston, îmbrăcat în alb şi purtând mitră, i-a salutat pe cardinalii şi episcopii prezenţi, ridicând mâinile în semn de bucurie şi comuniune.

S-a aşezat apoi în rândurile de scaune din stânga altarului, urmând să slujească şi el, dar nu alături de Papa Francisc, pentru a nu exista confuzii. Benedict al XVI-lea nu mai este Papă şi nu mai are niciun rol oficial.

Codruta Kovesi, lovitura de GRATIE! Va fi procuror european. Antunul facut de STRAINI. ULTIMA ORA

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI