Ceremonie istorică. Papa Ioan Paul al II-lea și Papa Ioan al XXIII-lea vor fi sanctificați, astăzi, în prezența unui milion de pelerini

Ceremonie istorică. Papa Ioan Paul al II-lea și Papa Ioan al XXIII-lea vor fi sanctificați, astăzi, în prezența unui milion de pelerini

Sute de mii de pelerini, peste 100 de delegații oficiale, 24 de șefi de stat și peste 1.100 de cardinali și episcopi participă astăzi la liturghia de sanctificare a Papei Ioan Paul al II-lea și a Papei Ioan al XXIII-lea. Ceremonia religioasă va avea loc în aer liber, în Piața Sf. Petru, de la Vatican, și va fi celebrată de Papa Francisc și predecesorul său, Papa Emerit Benedict al XVI-lea.

Ceremonia religioasă va începe la ora locală 10.00 (11.00, ora României) și va fi transmisă de posturi radio și TV din lumea întreagă. De altfel, aproape 100 de delegații străine au venit la Vatican pentru a participa la acest moment istoric, când pentru prima oară doi papi sunt sanctificați în același timp.

Datorită numărului extraordinar de mare de pelerini, oficialii de la Vatican au amplasat ecrane gigantice în mai multe zone ale Romei, astfel încât toți cei care nu au reușit să ajungă în Piața Sf. Petru să poată urmări ceremonia religioasă. De altfel, o parte dintre pelerinii veniți din toate colțurile Europei și-au petrecut noaptea în aer liber, cât mai aproape de Vatican, pentru a se asigura că vor intra printre primii atunci când porțile Cetății Sfinte se vor deschide publicului.

"Am numărat zilele. E o ocazie unică în viață. Deja am răgușit de la cât de mult am cântat", a povestit pentru AFP un pelerin venit din Polonia, țara natală a Papei Ioan Paul al II-lea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Procesul de sanctificare specific Biserii Catolice este unul destul de complicat și de durată, însă în cazul Papei Paul al II-lea a durat doar nouă ani. De altfel, imediat după anunțul morții sale, în 2005, credincioșii adunați în Piața Sf. Petru au solicitat, la unison, sanctificarea sa imediată.

Și în cazul Papei Ioan al XXIII-lea, cunoscut sub titulatura de "Papa cel Bun", lucrurile au fost un pic diferite, el fiind propus spre canonizare de actualul Suveran Pontif, Papa Francisc.

Potrivt jurnaliștilor de la BBC, există o dimensiune politică a acestei decizii. Prin canonizarea Papei Ioan al XXIII-lea, inițiatorul reformei Bisericii Catolice, în același timp cu Papa Ioan Paul al II-lea, care a mai temperat reformele, Papa Francisc s-a asigurat astfel că nu va fi acuzat de părtinire.