Ceremonie de înmormântare neobişnuită, descperită în Bulgaria

sursă: captură/ Der Spiegel

O necropolă de lângă Sozopol, în Bulgaria, a dezvăluit o ceremonie de înmormântare neobişnuită pentru secolul estimat de arheologi.

Ce reprezintă această ceremonie de înmormântare

Într-o necropolă de lângă Kavaţite (Bulgaria) ce datează din secolul al IV-lea î.Hr. a fost descoperită o ceremonie de înmormântare neobișnuită, care este cel mai probabil cea a unei mirese din Atena.

Acest lucru poate fi remarcat pe un mic vas cu figuri roșii, care este unic și semnificativ pentru ritualurile de nuntă din acea perioadă, relatează Nova TV.

Descoperirea dă indicii importante despre ritualurile de nuntă din epocă, potrivit arheologilor care au lucrat la această descoperire de la Kavaţite.

Singurul vas pentru o ceremonie de nuntă găsit pe coasta Mării Negre

„Acesta este un vas folosit doar în Atena. Face parte din ceremonia de nuntă a tinerilor căsătoriți de acolo. Interesant este că îl găsim în locul pe care îl studiem.

Este singurul de pe toată coasta Mării Negre, nu numai pe teritoriul Bulgariei. Se pare că femeia îngropată acolo era din Atena sau avea vreo legătură”, a dezvăluit asistentul coordonator de lucrări, Teodora Bogdanova, de la Institutul Naţional de Arheologie cu Muzeu de pe lângă Academia Bulgară de Ştiinţe.

Urmează o analiză antropologică a rămășițelor, care va oferi mai multe date istorice înainte ca acestea să fie prezentate turiștilor în noul sezon.

Familii bogate din Apollonia, îngropate acolo

Continuă activitățile arheologice până în orașul vechi din Sozopol, unde va fi construită noua autogară. Nivelul roman la care au ajuns arheologii a scos la iveală necropole de zidărie, în care s-au găsit câteva vase de sticlă mult mai mari care conţineau uleiuri aromatice antice folosite pentru decedaţi.

Un zid de mormânt cu un bărbat dansând cu un câine dezvăluie o ceremonie funerară a unui presupus locuitor notabil din Apollonia.

Deși ritualurile de înmormântare medievale au fost standardizate, oamenii de știință cred că aici au fost îngropate familii mai bogate, potrivit publicației bulgare Sega.

(Traducerea: Mirela Petrescu, RADOR RADIO ROMÂNIA)