Cercetătorii sunt uluiți! Nu s-a mai întâmplat așa ceva. Până la finalul secolului, încălzirea globală va face viața pe Terra aproape imposibilă

Sursa: Inquam Photos / Adriana Neagoe

Modificări dramatice în natură sesizate de experții în domeniu, care declară că schimbările de mediu au determinat păsările să depună ouăle mai devreme, din cauza primăverii timpurii. Faptul că schimbările de mediu duc la modificări ale perioadei de înfrunzire a pomilor sau de îmbobocire a florilor nu mai este o noutate, dar studiul arată că aceste modificări au efecte dramatice asupra eclozării ouălor.

Schimbările de mediu nu încetează să mai producă efecte, ajungând acum ca anotimpurile de odininoară să fie complet modificate. Primăvara timpurie a făcut ca multe specii de păsări din America de Nord să înceapă mai devreme să-și depună ouăle, din cauza perturbării ritmului naturii, informează Reuters.

O specie de porumbel se numără printre păsările afectate

Zenaida macroura este o specie de porumbel care a fost afectată de schimbările climatice, alături de vindereul american, o pasăre de pradă din familia Falconidae sau șoimul lui Cooper, o specie de răpitoare diurnă din familia Accipitridae.

Oamenii de știință nu au reușit să identifice încă legătura posibilă care există între aceste specii de păsări, dar cred că toate schimbările sunt cauzate de fenomenul încălzirii globale, care modifică ciclul naturii.

Totuși, o trăsătură comună ar fi dată de faptul că „majoritatea păsărilor pe care le-am analizat se hrănesc cu insecte, iar comportamentul sezonier al insectelor este de asemenea afectat de climă'', transmite John Bates, curator al Field Museum din Chicago și autor principal al cercetării.

O diferență de câteva grade poate modifica complet eclozarea

Faptul că schimbările de mediu duc la modificări ale perioadei de înfrunzire a pomilor sau de îmbobocire a florilor nu mai este o noutate, dar studiul arată că aceste modificări au efecte dramatice asupra eclozării ouălor.

Aceste concluzii ale studiului vin să confirme rezultatele obținute de Marea Britanie în ultimele decenii, ce arată că există schimbări la nivelul sezonului de creștere, din cauza depunerii ouălor mai devreme.

Oceanele Terrei, afectate de schimbările climatice

Până la 95% din oceanele Pământului ar putea deveni mai puțin primitoare pentru viață, ca urmare a schimărilor climatice din următorii ani. Până la finalul secolului, emisiile de seră vor afecta apa oceanelor, încălzind-o și făcând-o mai acidă.

Oamenii de știință au dat publicității un nou studiu care arată că până la 95% din suprafața oceanelor Pământului își va modifica compoziția, până la finalul secolului, din cauza schimbărilor climatice. Dacă emisiile cu efect de seră nu vor fi limitate, până 2100, viața din oceane va avea de suferit. Schimbările climatice cauzează încălzirea și acidificarea fără precedent a oceanelor Pământului, sugerează noul studiu dat publicității de o echipă de oameni de știință condusă de Northwestern University, după cum relatează dailymail.co.uk.

Folosind modele climatice ale oceanelor globale, echipa a rulat două scenarii. Unul cu un vârf al emisiilor de gaze cu efect de seră, care se va manifesta până în anul 2050, dar lent pe tot restul secolului, RCP 4,5. Cea de-a doua abordare presupune că emisiile vor continua să crească pe parcursul următorilor 80 de ani, RCP 8,5.

Încălzirea globală modifică clima

„Ratele de schimbare a CO2 atmosferic în ultimul secol sunt de două – trei ori mai mari decât majoritatea schimbărilor observate în ultimii 420.000 până la 300 de milioane de ani. Acest lucru sugerează că asistăm la o provocare fără precedcent pentru pentru multe specii care viețuiesc în prezent în apele oceanelor”, au scris autorii studiului, care a fost publicat în revista Nature.

Studiul concluzionează că rata rapidă de schimbare a mediului demonstrează că până la finele secolului al XX-lea, porțiuni imense din oceanele Terrei vor avea alte climate, care nu există în prezent.