Cel de-al cincilea ocean planetar recunoscut oficial. National Geografic schimbă hărțile lumii

Cel de-al cincilea ocean planetar recunoscut oficial. National Geografic schimbă hărțile lumii

Cel de-al cincilea ocean planetar, cunoscut ca Oceanul Antarctic sau Oceanul de Sud a fost recunoscut oficial.

Cu prilejul Zilei Mondiale a Oceanelor, National Geographic Society a recunoscut existența celui de-al cincilea ocean al planetei declarând că apele din jurul Antarcticii vor fi cunoscute sub numele de Oceanul de Sud după cum relatează NY Post.

„Oceanul de Sud a fost recunoscut de mult timp de oamenii de știință, dar pentru că nu a existat niciodată un acord la nivel internațional, nu l-am recunoscut oficial niciodată”, a declarat Alex Tait, geograful Societății Naționale Geografice.

El a precizat că acest ocean a fost etichetat diferit față de celelalte, ca o confirmare a faptului că există separate de celelalte, deși nu se bucura de recunoaștere oficială.

Ne puteți urmări și pe Google News

„L-am etichetat întotdeauna, dar l-am etichetat ușor diferit (față de alte oceane). Această schimbare făcea ultimul pas și arată că vrem să-l recunoaștem datorită separării sale ecologice”, a precizat Alex Tait.

Cel mai mare aisberg din lume rupe Antarctica în două. Imaginile din satelit sunt înfiorătoare. FOTO

Biroul Hidrologic Internațional a recunoscut noul ocean

În anul 2000, Biroul hidrografic Internațional a stabilit că Oceanul de Sud este oceanul a cărui ape se află la sud de 18-grad latitudine sudică. Alte organizații științifice internaționale, cum ar fi National Geographic Society nu au recunoscut existența sa, atunci când au realizat hărți geografice, dar au prezentat apele din jurul Antarcticii ca extensii ale oceanelor indiene, Pacific și Oceanul Atlantic.

Până în prezent, cartografii National Geographic Society au enumerat patru oceane pe Pământ de când societatea a început să facă hărți, în anul 1915. Este vorba despre oceanele Atlantic, Pacific, India și Arctica.

Existența oceanului de Sud, o chestiune de dezbatere

În ultimii ani, oamenii de știință și-au schimbat opinia în ce privește apele din Antarctica, în mare parte datorită identificării curenților unici care curg acolo – cunoscuți sub numele de Curentul Circumpolar Antarctic.

Oceanul sudic s-a format cu aproximativ 30 de milioane de ani în urmă, după ce America de Sud și Antarctica s-au separate prin Pasajul Drake. Apele Oceanului de Sud sunt distincte de cele din oceanele din jur, datorită prezenței curentului Circumpolar din Antarctica, care face ca apele din Oceanul Sud să circule rapid în jurul Antarcticii. Acest argument a fost folosit de Biroul hidrografic internațional pentru recunoașterea din Oceanul de Sud.

Curentul Circumpolar influențează temperatura apelor, răcindu-le mai mult, și contribuie la creșterea nivelului de sare. Astfel, carbonul este stocat adând în ocean, iar acest lucru are un impact critic asupra climei Pământului.

„Oricine a fost acolo, va fi de acord că ghețarii sunt mai albăstrui, aerul mai rece, munții mai intimidanți și peisajul mai captivant decât oriunde altundeva”, a spus omul de știință marin Seth Sykora-Bodie, National Geographic Explorer.