Cercetătorii, șocați de dependența de smartphone a adulților. "Sunt o binecuvântare, dar și un blestem"

Cercetătorii, șocați de dependența de smartphone a adulților. "Sunt o binecuvântare, dar și un blestem"

Oamenii, inclusiv adulții care se apropie de bătrânețe, sunt atât de dependenți de smartphone-urile lor încât acestea au devenit casele lor.

Aceasta este concluzia antropologilor de la University College London, care au documentat utilizarea smartphone-urilor la adulții vârstnici în nouă țări din întreaga lume, din Irlanda până în Italia. Studiul a implicat 11 cercetători, fiecare dintre aceștia petrecând 16 luni pentru a studia îmbătrânirea, utilizarea smartphone-urilor și impactul smartphone-urilor asupra sănătății. Rezultatele înregistrate au fost șocante.

Telefoanele inteligente au devenit casele noastre

În loc să fie niște device-uri cu care să se joace pentru a mai trece timpul, smartphone-urile au devenit locul în care trăiesc, casa lor. Profesorul Daniel Miller, autorul principal al studiului, spune că utilizarea smartphone-urilor duce la „moartea apropierii” și la sfârșitul interacțiunii față în față. Iar această constatare e valabilă pentru toate grupele de vârstă.

Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că oamenii au tendința de a se retrage în smartphone-ul lor, indiferent dacă se află la masă, la o întâlnire sau sunt implicați în activități alături de alte persoane. Persoana poate „pur și simplu să dispară” în smartphone-ul ei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aplicațiile de mesagerie exercită cel mai mare interes

Echipa susține că nu a găsit cauză specifică, dar suspectează că acest comportament e determinat de aplicațiile de mesagerie, cum ar fi WhatsApp. „Aceste aplicații sunt platformele în care frații se reunesc pentru a avea grijă de părinții vârstnici, părinții mândri trimit continuu fotografii ale copiilor lor, iar imigranții se reconectează cu familiile lor”. Cercetătorii susțin că smartphone-ul face adevărate minuni. „ Acum poți fi încă bunic, chiar dacă locuiești într-o altă țară”.

Suntem „melci care își duc casele în buzunar”?

Cu toate acestea, Miller crede că aceste dispozitive ne-au determinat să devenim „melci care își duc casele în buzunar”, determinându-ne să ignorăm familia și prietenii când suntem aproape. Nicio altă aplicație nu se poate compara cu serviciile de mesagerie. „Luând exemplul sănătății, putem vedea că aplicațiile personalizate pentru sănătate sunt de obicei mai puțin importante pentru utilizatori decât combinarea aplicațiilor generice precum WhatsApp cu Google”, a adăugat Daniel Miller într-un raport numit „Smartphone-ul global”. „Oriunde în lume smartphone-ul este simultan o binecuvântare și un blestem”, a concluzionat Miller. „Numai dacă ne uităm la diferitele utilizări și contexte, putem înțelege pe deplin consecințele smartphone-urilor pentru viața oamenilor din întreaga lume.”

Termenul „dependență de smartphone” a fost adesea criticat în literatura științifică. Unii experți sunt de părere că lipsa unor consecințe negative severe în comparație cu alte forme de dependență face ca această denumire să fie înșelătoare. În locul acestei denumiri a fost propusă o alta- „utilizarea problematică a smartphone-urilor”, scrie ziarul britanic Daily Mail.