După ani de experimente, câțiva oameni de știință din Republica Moldova au reușit să inventeze un material care nu mai există nicăieri în lume.
În Republica Moldova, oamenii de știință de la Universitatea Tehnică au inventat aerogalnitul. Este vorba despre un material care, în același timp, respinge și atrage apa. Și tot aici a fost produs celebrul satelit, care mai apoi a fost lansat în spațiu. Este vorba despre ani de muncă și cercetare.
„Avem aici o bucată de aerogalnit. Este un material hidrofil și hidrofob în același timp. Respinge apa și atrage apa în același timp. Punem o picătură de apă și ea își păstrează forma. Nu va pătrunde în interior. Dar dacă o punem pe suprafața apei și vom încerca să îl ridicăm, el nu va permite”. A afirmat doctorul și cercetătorul științific superior la Universitatea Tehnică a Moldovei, Tudor Braniște.
Invenție remarcabilă în Republica Moldova
Materialul respectiv a fost dezvoltat de o echipă de cercetători ai Centrului Naţional de Studiu şi Testare a Materialelor. Care își desfășoară activitatea de zi cu zi în cadrul Universității Tehnice. Tudor Braniște este parte a echipei încă de la începuturi, fiind student în momentul în care și-a început această activitate.
Știe totul despre produsul care a prins viață în acest laborator. Aerogalnitul constă într-o mulțime de microtuburi, ce sunt goale pe interior. Sunt de zeci de ori mai mici decât firele de păr. Tuburile pot fi umplute cu diferite substanțe, pentru a le testa în continuare proprietățile. De exemplu, s-a mai descoperit că poate bloca undele magnetice.
„Pentru noi este suficient să avem câteva bucăți mici de material, nu cantități industriale, pentru că ar sta prin depozite pe undeva. - Dar, dacă ar avea o utilitate foarte evidentă și, probabil, accesibilă, lumea ar fi interesată, investitorii, să o folosească pentru a o face la scară largă. - Aici depinde de interesul industriei sau al producției în general. Dacă este vorba de cantități foarte mari, atunci costurile nu mai sunt aceleași”, a afirmat cercetătorul, conform tv8.md.
Care e prețul materialului
Întrebat despre valoarea financiară a acestui material, omul de știință a explicat.
„Întrebarea este destul de grea, pentru că să zicem că costă câteva zeci de dolari, nu este corect, daca zicem că e de câteva milioane - tot nu va fi corect. Nu știu cum să evaluez. Pentru că în procesul tehnologic este necesar hidrogen gazos, amoniac, cuptor, sursă de galiu. Și un cuptor care să crească materialul. Respectiv, materia primă este scumpă și nu prea. Dar procesul de cercetare, care nu s-a oprit, nu este unul ieftin”.