Cercetătorii ne luminează: supernovelor le datorăm calciul din oasele și dinții noștri!

Cercetătorii ne luminează: supernovelor le datorăm calciul din oasele și dinții noștri!

Hotărât lucru, oamenii de știință nu prea au cum să se plictisească fiindcă tot timpul descoperă ceva nou și extrem de incitant, spre exemplu ultima lor revelație este aceea că supernovelor le datorăm calciul din oasele și dinții noștri.

Aproape jumătate din calciul existent în întregul Univers, inclusiv cel pe care îl conțin oasele și dantura oamenilor, se pare că ar proveni de la stelele tip supernova explodate în spațiu. Oamenii de știință anunță că au detectat, în premieră, procesul prin care un tip extrem de rar de supernove care conțin calciu au ajuns să îl transmită și urmașilor Homo sapiens.

O analiză extrem de sofisticată, pe bază de raze X și radiații infraroșii, a acestor explozii stelare a dovedit că supernovele au eliberat atât de mult calciu în spațiul cosmic, încât a fost asimilat și de sistemul osos și dantura ființelor umane.

Studiul, la care au contribuit 67 de autori din 15 țări, sugerează că supernovele bogate în calciu se comportă inițial ca stele compacte, care spre finalul vieții își pierd rapid masa și eliberează în exterior straturi de gaze, cu care se ciocnesc apoi materialele explozive pe care le conțin supernovele în structura lor de adâncime.

Supernova responsabilă cu calcifierea oaselor și danturii noastre se cheamă SN 2019ehk și a fost identificată inițial de astronomul amator Joel Shepherd pe spirala galactică Messier 100 (M100), la nu mai puțin de 55 de milioane de ani-lumină de Terra. Ea este foarte greu de surprins în mod normal, scăpând până acum chiar și telescopului Hubble.

„Observând această supernovă și comportamentul ei din ultima lună de viață, înainte să ajungă la un final brusc, tumultuos, am pătruns într-un teritoriu neexplorat anterior și am deschis noi rute de studiu ale științei tranzitorii”, a remarcat astrofizicianul Wynn Jacobson-Galan de la Northwestern University.

Luminozitatea razelor X

Testele făcute asupra supernovei muribunde au ajutat oamenii de știință să identifice faptul că reacțiile care au avut loc între materialele expulzate de supernovă și inelul de gaz exterior au produs temperaturi extrem de mari și presiuni înalte, care au provocat reacții nucleare creatoare de calciu pe măsură ce steaua încerca să elibereze cât mai repede căldură și emergie în spațiu. O altă observație interesantă se referă la luminozitatea neașteptată a razelor X pe care supernova SN 2019ehk a arătat-o în spațiu.

„Majoritatea stelelor de mari dimensiuni creează mici cantități de calciu pe durata ciclului lor de viață, însă o entitate foarte atipică cum este SN 2019ehk pare să fie responsabilă pentru producerea unor vaste cantități de calciu și pentru procesul de dispersare prin explozie în spațiul interstelar galactic. Așadar calciul are rolul său în formarea sistemelor planetare și a corpului nostru”, crede astronomul Régis Cartier, de la National Optical-Infrared Astronomy Research Laboratory (NOIRLab) din SUA, informează studiul publicat de The Astrophysical Journal.

 

Ne puteți urmări și pe Google News