Cercetătorii au descoperit cum au lucrat ofițerii de informații ai Japoniei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Cercetătorii au descoperit cum au lucrat ofițerii de informații ai Japoniei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial Sursa foto: Arhiva EVZ

S-au scris multe despre exploatările de informații din timpul războiului ale Aliaților împotriva Japoniei. Asemenea exploatări variază de la succesul Statelor Unite în încălcarea codului naval japonez JN-25 până la operațiunile extinse ale rețelelor de informații militare ale Uniunii Sovietice din Tokyo.

Noi informații

În schimb, se cunosc foarte puține despre performanța serviciilor de informații ale Japoniei împotriva Aliaților în anii interbelici, precum și după 1941. O lucrare a unei echipe internaționale face lumină asupra acestui aspect puțin studiat al istoriei informațiilor.

Cercetătorii, Ron Drabkin, savant la Universitatea Notre Dame, K. Kusunoki, de la Forța de autoapărare maritimă a Japoniei, și Bradley W. Hart, profesor asociat la Universitatea de Stat din California,  și-au publicat lucrarea pe 22 septembrie. Articolul lor este intitulat „Agenți, atașați și eșecuri de informații: eforturile marinei imperiale japoneze de a stabili rețele de spionaj în Statele Unite ale Americii înainte de Pearl Harbor”.

În ultimul deceniu s-au declasificat o serie de dosare de contrainformații

Autorii recunosc că istoria informațiilor Marinei Imperiale Japoneze (IJN) a primit foarte puțină atenție din partea savanților. Există două motive principale pentru asta. Pentru început, IJN și-a distrus în mod sistematic fișierele de informații în lunile care au condus la capitularea oficială a Japoniei în 1945. Apoi, după război, temându-se să fie implicați în procese pentru crime de război, puțini dintre agenții săi sub acoperire și-au dezvăluit implicarea în activitatea de informații.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din fericire, în ultimul deceniu s-au declasificat o serie de dosare de contrainformații ale Biroului Federal de Investigații (FBI) referitoare la operațiunile de informații japoneze care vizează Statele Unite ale Americii. Majoritatea acestor fișiere datează din anii 1930 și începutul anilor 1940. În plus, o serie de documente conexe au fost declasificate de guvernul Mexicului, ceea ce este important, având în vedere că Mexicul a fost o bază majoră pentru operațiunile de informații japoneze care vizează Statele Unite ale Americii, potrivit Intel News.