Noua armă a chinezilor poartă denumirea H20. Chiar dacă  nu au fost prezentate detaliile tehnice, armata chineză se laudă de o bună bucată de vreme cu noul bombardier, notează site-ul nationalinterest.com.

Astfel, mass-media chineză a anunțat încă din octombrie 2018 că Forța Aeriană a Armatei de Eliberare a Poporului (PLAAF) va prezenta public noul său bombardier.

Nu era prima veste i despre H 20. Compania Xi, care  produce bombardierul, publicase încă din mai 2018 un videoclip promoțional inspirat reclama prezentată la  Superbowl de Northrop Grumman pentru bombardierul stealth B-21. Ceva mai târziu în același an, silueta unui bombardier de ultină generație a apărut la o gală a Forței Aeriane a Armatei de Eliberare a Poporului.

De ce fac atâta reclama chinezii unui bombardier care ar putea fi arma secretă perfectă într-un eventual conflict cu americanii? În primul rând ca să arate, atât publicului chinez, cât și publicului și analiștilor militari de pe scena internațională, că nu ar fi victime sigure într-un viitor conflict cu SUA.  Avertismentul îi vizează,însă, în primul rând pe strategii Pentagonului.

Dincolo de folosirea lui pe post de armă psihologică, H 20 este o amenințare  cât se poate de reală, un bombardier care ar putea modifica toate calculele strategice despre un conflict între Statele Unite și China. Cu acest avion, China intră (alături de SUA și Rusia) în clubul exclusivist al țărilor capabile să atingă ținte de pe tot globul.

Pentru Beijing dominanția jumătății vestice a Oceanului Pacific este esențială. De acest primat militar depinde  securitatea Chinei, a cărei conducere  își amintește încă de invazile  maritime pe care țara le-a suferit de-a lungul ultimelor secole.

La rândul lor, Statele Unite sunt și ele foarte interesate de  Pacificul de Vest, China și SUA sunt separate cu cinci până la șase mii de mile de ocean. Statele Unite au mai înfruntat în al II-lea război mondial inamic aflat în aceeași zonă geografică- Japonia, iar americanii au plătit atunci cu sânge dezvoltarea unei rețele de apărare, cu baze în insule precum Guam.

Acum, însă, toate aceste linii defensive sunt în pericol, pentru că bombardierul strategic invizibil al chinezilor ar putea lansa atacuri surpriză ”dincolo de al doilea cerc de apărare”, adică practic în inima defensivei americane.

Asta pentru că noul avion pare  să aibă o rază maximă de acțiune de peste 5000 de mile fără să fie realimentat.  Mai mult, e capabil să poarte o sarcină utilă (rachete de pildă) între cele zece și douăzeci și trei de tone.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE