Asociația CERCETĂTORILOR Români se luptă cu Minsterul Cercetării. INCREDIBIL, dar ADEVĂRAT

Asociația CERCETĂTORILOR Români se luptă cu Minsterul Cercetării. INCREDIBIL, dar ADEVĂRAT

Asociația Cercetătorilor Români este în război deschis cu conducerea PSD a Ministerului Cercetării şi Inovării (MCI) după ce aceasta a decis că cercetătorii care vin din străinătate să lucreze în România, chiar dacă sunt repatriați, trebuie să prezinte un document de la ultima instituție unde au lucrat.

Paie pe foc a pus, în data de 31 mai, Lucian Georgescu, secretar de stat în cadrul MCI, care într-un interviu a declarat: „…Criteriile pe care noi le aplicăm în privinţa procesului de selecţie corespund cu ceea ce se întâmplă şi în alte ţări din Occident. Cât despre ceea ce susţin cei de la Ad Astra, cu privire la avizul pe care îl solicităm evaluatorului din străinătate din partea instituţiei unde activează, nu mi se pare nimic ieşit din comun. Acest aviz trebuie să fie prezentat atât de cercetătorii români, cât şi de cei din străinătate. În momentul în care acesta nu poate să obţină documentul, înseamnă că respectivul nu lucrează, de fapt, la instituţia respectivă sau că este ceva în neregulă cu activitatea acestuia.“

Membrii Asociaţiei Ad Astra solicită MCI să ofere exemple concrete de agenţii de finanțare a cercetării care folosesc proceduri similare pentru evaluarea proiectelor cu cele implementate recent în România.

Concret, ei cer MCI, într-un comunicat de presă:

Ne puteți urmări și pe Google News

– exemple de ţări, din rândul celor cu tradiţie în domeniul cercetării şi dezvoltării, în care se prioritizeaza folosirea evaluatorilor autohtoni;

– exemple de agenţii de finanţare care solicită evaluatorilor avize din partea instituţiei la care activează.

În cazul în care astfel de exemple există, solicităm MCI să facă trimitere la respectivele acte normative sau pachete de informaţii. După știința noastă, în statele cu performanțe de vârf în domeniul cercetării, agenţiile de finanţare nu solicită potențialilor evaluatori avize din partea instituțiilor la care activează. Dimpotrivă (…)

Pe experţii evaluatori îi recomandă calitatea rezultatelor ştiinţifice şi nu avizele din partea instituţiilor la care activează. În condiţiile în care aceste formalităţi nu sunt necesare în alte ţări din Occident şi ţinând cont de faptul că activitatea de evaluator este un serviciu adus comunităţii ştiinţifice, remuneraţia fiind una modică, este lesne de înţeles că cercetătorii străini performanţi nu vor fi dispuşi să evalueze proiecte de cercetare din România.

De asemenea, conform Planului Național de Cercetare–Dezvoltare și Inovare 2015-2020 (PNCDI 2015-2020, HG 583/2015, art. 2(2) litera g), “evaluarea ex-ante a propunerilor de proiecte, folosindu-i în procesul de evaluare pe cei mai competenţi cercetători la nivel internaţional în tema propunerii, cu evitarea strictă a conflictelor de interese”), MCI are obligaţia legală să respecte atât prevederile din PNCDI 2015-2020, cât şi pe cele statuate în Strategia Naţională CDI 2014-2020, în întocmirea contractelor de finanțare pentru servicii de conducere programe și componente de program din cadrul PNCDI 2015-2020 (cum este actul adițional nr. 10/2017 din 27.03.2017 încheiat între MCI şi UEFISCDI).

Cum respectă MCI aceste prevederi? Inclusiv Asociaţia Universităţilor Europene (EUA – European University Association) şi-a exprimat îngrijorarea în legatură cu schimbările recente din politica de cercetare a României”, se arată în comunicatul Ad Astra.