O cercetătoare de la Consiliul Islamic Sharia din Marea Britanie a afirmat că talibanii s-au „maturizat”, iar musulmanii britanici „sărbătoresc” revenirea la putere a grupării jihadiste”. Femeia spune că talibanii merită să primească „o șansă” pentru a demonstra că nu sunt, de fapt, ceea ce par, relatează Daily Mail.
Khola Hasan, cercetătoare la Consiliul Sharia, a declarat, duminică, la radio BBC că recentele luări de poziție ale talibanilor cu privire la drepturile femeilor reprezintă un „bun început” și că „fiecare persoană musulmană pe care o cunosc sărbătorește” preluarea puterii de către talibani în Afganistan.
„Au fost conduși de străini timp de 40 de ani, lăsați poporul afgan să-și conducă propria țară și să-și determine propria soartă pentru o schimbare”, a mai declarat ea.
Regimul brutal al jihadiștilor a provocat o profundă neliniște, iar temerile legate de atacuri și represalii pun o imensă presiune pe poporul afgan. Între timp, națiunile occidentale se străduiesc să facă față miilor de străini care evacuează Afganistanul.
Khola Hasan acuză mass-media că exagerează. „Bietele femei, bla bla bla...”
Întrebată despre situația femeilor și a copiilor care sunt bătuți și biciuiți la punctele de control din Afganistan, Hasan a declarat că Afganistanul este o „societate tribală cu loialități tribale”, cu „multă violență în cadrul comunităților”, pe fondul deceniilor de tensiuni generate de problema liderilor care ocupă teritoriul.
„Trebuie să fim foarte atenți să nu luăm incidente mici, minore și să le transformăm în ceva uriaș”, a spus cercetătoarea Khola Hasan.
Ea a adăugat că „mass-media occidentală adoră să denatureze musulmanii”. „Tipul de limbaj folosit de mass-media occidentală atunci când talibanii au preluat puterea - război civil, monștri, vor măcelări oamenii, va fi îngrozitor, bietele femei, bla bla bla, vom plânge de ni se vor usca ochii, femeile se întorc în epoca medievală și așa mai departe... A fost totul atât de denaturat de-a lungul timpului încât m-am obișnuit cu asta”, a spus Khola Hasan.
„Problema este că nu le dăm talibanilor o șansă”
„Lumea a mai văzut acest film înainte”, i-a răspuns un jurnalist, făcând referire la atacul de la Kabul, de acum 25 de ani.
Cercetătoarea a răspuns: „Nu, nu am văzut-o, pentru că talibanii au crescut, nu au fost expuși la lumea modernă, așa că ceea ce spuneau acum 20 de ani - o organizație mioapă, izolată, mică, trăind în munți, foarte analfabetă, foarte needucată - (spun și despre - n.r.) islam...”
„Ei învață. Nu este un lucru ușor - să ai sute de ani de practicare a credinței într-un singur fel și apoi, dintr-o dată, să fii expus la moduri diferite de trai, să te gândești că poate ai greșit. Problema este că nu le dăm o șansă”, s-a exprimat cercetătoarea de la Consiliul Sharia din Marea Britanie.
Femeile afgane își ard diplomele pentru a nu fi ucise
În ultima săptămână, mulțimile oamenilor care încearcă să scape din Afganistan au îngreunat operațiunile Statelor Unite și ale altor națiuni care încearcă să evacueze diplomați și civili de-ai lor, precum și numeroși afgani. Mame, tați și o sumedenie de copii au încercat să se salveze din Afganistan.
Talibanii sunt adepții unei versiuni ultra dure a islamului. Ei au încercat să prezinte o imagine mai echilibrată de când au revenit la putere, susținând că doresc pacea și că vor respecta drepturile femeilor în cadrul legii islamice. Realitatea, însă, este cu totul alte: femeile afgane își ard diplomele pentru a nu fi ucise de către extremiști, iar altele deja nu mai ies pe stradă fără să poarte burqa.