Cercetarea românească rămâne şi în 2019 cenuşăreasa Uniunii Europene, cu cea mai mică finanţare dintre toate statele UE

Cercetarea românească rămâne şi în 2019 cenuşăreasa Uniunii Europene, cu cea mai mică finanţare dintre toate statele UE

Domeniul cercetării din România va rămâne şi în 2019 cenuşăreasa Uniunii Europene, cu un buget de numai 0,18% din PIB, adică cea mai mică alocare de fonduri pentru acest sector, la nivelul UE.

În teremni nominali, înseamnă 1,79 miliarde de lei. Trebuie spus că şi anul trecut Cercetarea de la noi a „beneficiat” de aceeaşi cotă de subfinanţare, tot de 0,18% din PIB, arată portalul www.edupedu.ro.

Comisia Europeană a remarcat deja, prin Raportul RIO, slaba finanţare a Cercetării din România, de-a lungul anilor.

Acelaşi raport mai arată că singurul balon de oxigen pentru cercetătorii români este finanţarea venită dinspre mediul privat. Procentele au urcat de la 0,13% din PIB în 2014 la 0,18% în 2018, şi acelaşi aport va exista şi în cursul acestui an.

Ne puteți urmări și pe Google News

Culmea e că, aşa cum arată aceeaşi sursă, finanţarea din surse publice, atât de scăzută, contravine chiar Strategiei Naţionale pentru Cercetare, elaborată în 2014, care arăta că finanţarea în acest domeniu ar trebui să fie de 2% din PIB, din care 1% din bugetul de stat şi 1% din mediul privat.

În domeniul cercetării de la noi lucrau 44.801 specialişti, cifră raportată la nivelul anului 2017. Suntem astfel la numai un sfert din media Uniunii Europene.