Spectacol fabulos pe cer. Fenomenul care îți taie respirația: Stafie sau Înger? Foto

Spectacol fabulos pe cer. Fenomenul care îți taie respirația: Stafie sau Înger? Foto Sursa foto: captură video

Natura ne surprinde cu fenomene rare, iar unele dintre acestea reușesc să fie imortalizate. Muntele Ceahlău a oferit, de data aceasta, o imagine superbă, care poate fi interpretată în funcție de stare, de credințe. Așa cum reiese din fotografia postată de un călător pe pagina sa de Facebook, de pe vârful muntelui a putut fi admirat un fenomen rar.

Înger sau stafie pe Muntele Ceahlău. Ce a apărut pe cer. Explicațiile științifice

Sursă foto: Facebook/Virgil Tofan

Astfel, imaginea spectaculoasă care s-a putut zări de vârful Muntelui Ceahlău arată o siluetă umană. Aceasta este atribuită unui înger sau unui alt fenomen natural numit  „Efectul Gloria”, ”Spectrul Brocken”, ”Stafia proiectată pe nor” ori  Stafia proiectată pe cer”, s-a  exprimat Virgil Tofan, pe pagina sa de Facebook, dorind să le aate internauților peisajele de vis din țara noastră.

Spectacolul de pe cer a apărut în zori de zi. Acesta este, de fapt, un fenomenul optic e care oamenii de știință, fizicienii l-au explicat foarte riguros:  poate fi văzut la altitudini de peste 1000 de metri.  Mai exact, este vorba despre  umbra mărită a unui obiect sau a unei siluete, privită din vârful unui munte și în direcția opusă soarelui. Astfel, norii, respectiv ceață contrastează cu silueta, dând senzația de „aură”. Astfel, aree loc dispersia luminii.

„Îngerul de pe cer” nu a apărut doar în România

Sursa foto: Wikipedia

Fiind un fenomen natural, imaginea de pe cer, creată de dispersia luminii, a apărut în multe alte regiuni, țări din lume.

Ne puteți urmări și pe Google News

În realitate, nu este o apariție divină, nu este o „stafie„,  ci este un spectru Brocken, un fenomen meteorologic ce se poate produce în vârful unui munte sau al unui deal, în direcția opusă soarelui, având ca fundal de proiecție un nor cu vapori de apă sau ceața. De-a lungul timpului, însă, aceste imagini i-au inspirat pe scriitori, pe pictori și au primit conotații populare, nu doar artistice.