Centrul politic al Europei încă rezistă - deocamdată

Centrul politic al Europei încă rezistă - deocamdatăParlamentul European Sursa Foto: Arhiva EVZ

Centrul politic al Europei încă rezistă - deocamdată. Dreapta populistă a avut unele realizări la alegerile europene, dar n-a reușit să-i substituie pe moderați, scrie The Telegraph.

Centrul rămâne mai mare

Succesul partidelor de dreapta la alegerile europene a confirmat șansele tot mai mari pe care le au populiștii și naționaliștii pe tot cuprinsul blocului. Partidul lui Marine Le Pen, Reuniunea Națională, a obținut peste 30% în Franța, forțându-l pe președintele Emmanuel Macron să convoace alegeri anticipate.

Giorgia Meloni și partidul ei, Frații Italiei, și-au depășit fără emoții rivalii, în vreme ce și Alternativă pentru Germania (AfD) a obținut victorii importante, pe când social-democrații cancelarului Olaf Scholz și-au doborât recordul negativ la un scrutin național. Partidul Libertății, populist, a ieșit primul în Austria, înfrângându-i categoric pe conservatori și social-democrați.

Ursula von der Leyen ar ptea avea un nou mandat

Și totuși, în ciuda acestor reușite, centrul pro-UE tot a ieșit pe primul loc. În Germania dreapta creștin-democrată a câștigat fără drept de apel, cu 31%. În Olanda Partidul pentru Libertate, anti-imigrație, al lui Geert Wilders a evoluat sub așteptări, la fel ca Fidesz-ul lui Viktor Orbán în Ungaria.

Partide pro-UE au învins în Spania și Polonia. Concluzia e că în parlamentul de la Strasbourg centriștii, verzii și socialiștii pro-UE își păstrează majoritatea, ceea ce înseamnă că e probabil ca Ursula von der Leyen să-și asigure un al doilea mandat la președinția Comisiei Europene.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Socialiștii au ieșit învingători în Malta, România și Suedia, ajutând centrul-stânga să-și mențină poziția de al doilea grup parlamentar, deși mult slăbit față de anii '90.

Centrul și incompetența liderilor săi

Deși mai toată lumea vorbește de un val de dreapta în toată Europa, realitatea e mult mai complexă. În ce măsură este acesta un vot împotriva partidelor consacrate incompetente, care promit mult, dar realizează puțin?

Dacă ele (inclusiv conservatorii noștri britanici) ar face ceva în privința preocupărilor resimțite mai ales de tineri, care rătăcesc tot mai departe de centru, atunci ar putea sparge bula populistă.

Președintele Macron i-a surprins pe toți reacționând la rezultat prin convocarea alegerilor generale anticipate, și încă doar cu câteva săptămâni înainte de Jocurile Olimpice găzduite de Paris. Și-a asumat un pariu enorm, din moment ce Reuniunea Națională pare poziționată pentru a câștiga, ceea ce l-ar lăsa cu mâinile legate pentru tot restul mandatului, care ar consta într-o perioadă de „coabitare”.

Macron își va fi făcut calculul că alegătorii vor putea testa dacă Le Pen și protejatul ei Jordan Bardella sunt la fel de eficienți la guvernare pe cât sunt în opoziție, iar impresia pe care și-o vor face va fi crucială la alegerile prezidențiale din 2027.

(Traducere: Andrei Suba, RADOR RADIO ROMÂNIA)