Persoanele provenite din zonele de conflict vor fi cazate la Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă pentru Refugiaţi, aflat sub tutela ONU.
Centrul de Cazare a Refugiaţilor de la Timişoara îi găzduieşte zilele acestea pe ultimii 33 de refugiaţi care au solicitat azil centrului. Asta pentru că la începutul acestei luni a fost transformat în Centru de Tranzit în Regim de Urgenţă pentru Refugiaţi, aflat sub tutela ONU.
Astfel, dacă până acum centrul de cazare deservea azilanţi care primeau găzduire pe durata procesării cererii (o lună - n.r.) şi ulterior pe durata stabilită de instanţă pentru protecţia lor, odată cu intrarea instituţiei sub egida ONU lucrurile se schimbă. Potrivit Mihaelei Mărtescu, purtătorul de cuvânt al Oficiului Român pentru Imigraţie, centrul nu va mai primi cereri de azil, ci va ţine legătura cu Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNCHR), pentru a prelua persoanele care trebuie să-şi părăsească temporar ţara pentru a fi în siguranţă. 250 de locuri de cazare În centru trăiesc în prezent 33 de refugiaţi din Irak, Afganistan, Guineea, Pakistan, Palestina sau Sri Lanka. Unii îşi petrec timpul în cluburile din centru unde au televizoare cablate la BBC, CNN, Euro News şi alte canale de ştiri străine, de unde află noutăţi de acasă, în timp ce joacă fotbal pe terenul amenajat în incintă. Niciunul dintre ei nu este însă deschis ideii de a vorbi cu presa, motivându-şi alegerea prin faptul că unii colegi de-ai lor au avut probleme din cauza asta la obţinerea protecţiei în instanţă.
Centrul are 250 de locuri de cazare, în 25 de camere, fiecare dintre ele având o suprafaţă de 35 de metri pătraţi. Refugiaţii au la dispoziţie trei cluburi, unul pentru bărbaţi, altul pentru femei şi unul special, cu jucării, pentru copiii lor. În curtea centrului se mai găseşte şi un spaţiu de joacă pentru copii, cu tobogan, hinte şi alte jocuri, nu de puţine ori familiile de refugiaţi având şi copii.
Centrul de la Timişoara a fost ales pentru că instituţia şi-a dovedit profesionalismul în perioada 2005-2006, când a găzduit 439 de refugiaţi uzbeci. „Cât au stat la noi, şi-au amenajat bucătărie tradiţională, cu cuptor special, iar femeile şi-au făcut şi un atelier de croitorie“, a mai precizat Livius Bâscă, şeful centrului de la Timişoara. Perioadă de tranzit de şase luni
Primii refugiaţi pe care îi va găzdui centrul de relocare ONU de la Timişoara ar putea fi o parte din cei 3.000 de irakieni refugiaţi în acest moment în Siria, potrivit declaraţiei Mihaelei Mărtescu, purtător de cuvânt al Oficiului Român pentru Imigraţie.
Selecţia refugiaţilor va fi făcută de oficialii UNCHR, care vor stabili pentru fiecare grup în parte şi perioada de relocare. Ulterior, ei vor fi mutaţi într-unul dintre cele 18 centre specializate din Europa. Perioada maximă de cazare în acest centru este de şase luni cu posibilitatea prelungirii termenului cu alte şase luni, dar numai de către ministrul de interne şi doar pentru situaţii excepţionale.
UNCHR va suporta şi cheltuielile de întreţinere a azilanţilor, fiecare dintre ei urmând să primească, pentru a se întreţine, 3,6 lei pe zi.
„Cât au stat la noi, şi-au amenajat bucă tărie tradiţională, cu cuptor special, iar femeile şi-au făcut şi un atelier de croitorie. “ - Livius Bâscă, şeful centrului de la Timişoara
ISTORIC
Centrul funcţionează de patru ani
Centrul pentru refugiaţi a fost deschis în 2004 şi a găzduit până acum 852 de refugiaţi şi solicitanţi de azil, dintre care 27 au rămas în Timişoara.
Imobilul de pe strada Armoniei, nr. 33, a aparţinut Episcopiei Romano-Catolice, iar amenajarea centrului s-a făcut din fonduri PHARE. În cei patru ani de funcţionare, cea mai mare afluenţă de refugiaţi s-a înregistrat în 2005-2006, când la centru au ajuns 439 de refugiaţi uzbeci.