Centrele pentru migranți din Albania, deschise de la 1 august

Centrele pentru migranți din Albania, deschise de la 1 augustMigranți / Sursa foto: Arhiva EVZ

Cele două centre de primire pentru migranți din Albania vor fi operaționale începând de astăzi, 1 august.

Centrele pentru migranți, în sfârșit operaționale

După diverse amânări și întârzieri privind deschiderea, cele două structuri vor putea acum să primească persoane, care vor fi salvate de navele italiene în Marea Mediterană.

Construcția celor două centre, unul la Shengjin și celălalt la Gjader, reprezintă unul dintre punctele fundamentale ale acordului dintre Roma și Tirana, semnat pe 6 noiembrie între premierul Giorgia Meloni și premierul albanez Edi Rama.

Dar cum funcționează aceste structuri? Să vedem împreună.

Acordul Italia-Albania

Semnat pe 6 noiembrie 2023 și ratificat de Parlamentul italian pe 15 februarie 2024, acordul Italia-Albania vizează „consolidarea parteneriatului strategic dintre Italia și Albania” și, după cum a informat premierul italian în ultimele luni, are în esență trei obiective: combaterea traficului de ființe umane, prevenirea fluxurilor migratorii ilegale și primirea numai a persoanelor care au dreptul la protecție internațională.

Odată cu memorandumul de înțelegere dintre Roma și Tirana, migranții salvați în Marea Mediterană de nave italiene - precum cele ale Marinei și Gărzii Financiare, dar nu și ale ONG-urilor - vor fi transferați în Albania. Tratatul este valabil 5 ani, cu posibilitatea de prelungire pentru încă 5 ani.

Cele două centre pentru migranți din Albania

Acordul Italia-Albania prevede construirea a două structuri: un centru de identificare a migranților în Gjader, în interiorul Albaniei, care va putea găzdui până la maximum 3.000 de persoane și un centru de debarcare mai mic în portul Shengjin, unde vor acosta navele italiene cu refugiații. După identificarea celor care au dreptul la protecție internațională și a celor care trebuie trimişi înapoi în propria țară, migranții vor trebui transportați în Italia.

Primul centru de la Gjader

Centrul de la Gjader va găzdui alte trei structuri în interiorul său: o zonă destinată pentru 880 de migranți proveniți din "țări sigure", în care să efectueze diferitele proceduri de frontieră (drept la protecție sau repatriere); un centru de repatriere cu 114 locuri unde vor fi primiți cei care nu au dreptul la protecție internațională; un mic penitenciar de 20 de persoane pentru cei care comit infracțiuni în interiorul structurii.

migranti

migranti / Sursa foto: Arhiva EVZ

Al doilea centru de la Shengjin

Centrul din Shengjin va fi folosit, în schimb, pentru prima primire, fiind direct cu vedere spre port, pentru screening sanitar și identificarea migranților.

Cui sunt destinate centrele

Structurile sunt destinate persoanelor care sunt salvate în apele teritoriale italiene. Acordul nu se aplică copiilor, femeilor însărcinate și persoanelor aparținând categoriilor vulnerabile. Mai mult, cele două structuri vor primi doar migranți care provin din țări considerate "sigure" de statul italian: de exemplu, Coasta de Fildeș și Tunisia, dar nu și Egipt, Bangladesh, Burkina Faso și Guineea.

Cum funcționează transportul de migranți

În prima fază, transferurile la Shengjin vor fi efectuate cu unități militare navale italiene. Însă, începând cu 15 septembrie și până pe 15 decembrie, călătoriile se vor face la bordul ambarcațiunilor private puse la dispoziție de armatorii care au câștigat contractul de 13,5 milioane de euro, după cum a precizat "Avvenire". Se presupune că vor fi transportate 300 de persoane (200 de migranți și 100 de operatori) cu trei sau patru călătorii pe lună, dus-întors.

Obiectivele centrelor pentru migranți

Acordul Italia-Albania stabilește că în centre va fi garantat dreptul la apărare, permițând accesul avocaților și asistenților, organizațiilor internaționale și agențiilor UE în structuri. Fiecare dintre acestea va oferi consiliere și asistență solicitanților de protecție internațională, în limitele legislației italiene, europene și albaneze.

Costurile

Italia va suporta toate costurile necesare pentru cazarea și tratamentul persoanelor primite în structuri, inclusiv hrana, îngrijirea medicală și orice serviciu considerat necesar, „angajându-se să se asigure că un astfel de tratament respectă drepturile și libertățile fundamentale ale omului, în conformitate cu dreptul internațional”.

Se estimează că, de acum până în 2028, în 4 sau 5 ani, acordul pentru centrele din Albania ar trebui să coste în jur de 600 de milioane de euro, potrivit Tg24Sky.

(Traducerea: Oana Avram, RADOR RADIO ROMÂNIA)

Ne puteți urmări și pe Google News