Italia va construi centre de primire a migranţilor în Albania

Italia va construi centre de primire a migranţilor în Albania Migranți. Sursa foto: Dreamstime

Italia va construi centre de primire a migranţilor în Albania. Planul Romei seamănă cu o încercare a guvernului britanic de a trimite mii de solicitanți de azil în Rwanda.

Italia va construi centre în Albania pentru a găzdui migranții care ajung în țară pe mare, a declarat luni premierul Giorgia Meloni. Ea a prezentat un nou program pentru a încerca să reducă numărul de migranți, care aproape s-a dublat în ultimul an.

Italia, copleșită de migranți

Giorgia Meloni a declarat că centrele albaneze vor găzdui inițial aproximativ 3.000 de persoane atunci când vor fi deschise, în primăvara anului 2024. Premierul Meloni a spus că guvernul italian speră apoi să le mărească capacitatea de a procesa 36.000 de migranți pe an. Mai mult de 145.000 de persoane au debarcat în Italia până în prezent în 2023, comparativ cu aproximativ 88.000 în aceeași perioadă din 2022.

Administrația Meloni a înăsprit deja pedepsele cu închisoarea pentru traficanții de persoane și a decis să mărească numărul de centre de detenție din întreaga țară pentru a reține migranții înainte de posibila lor repatriere.

Partidul de extremă dreaptă Frații Italiei, partidul lui Giorgia Meloni, a cerut de mult timp ca astfel de centre să fie înființate în afara Uniunii Europene, propunând, de exemplu, Africa de Nord, dar nicio țară din această regiune nu a acceptat.

„Consider că acesta este un acord cu adevărat european și vreau să spun că arată că este posibil să lucrăm împreună la gestionarea fluxurilor migratorii”, a declarat Giorgia Meloni, vorbind la Roma alături de omologul său albanez Edi Rama.

„Migranții vor rămâne în aceste centre pentru timpul necesar pentru a procesa rapid cererile de azil și, dacă este necesar, pentru repatriere”, a mai spus ea.

Minorii, femeile gravide și alte grupuri vulnerabile rămân în Italia

Liderul italian a precizat că minorii, femeile însărcinate și alte grupuri vulnerabile nu vor fi duse în Albania. Puține alte detalii ale proiectului, inclusiv costul, au fost dezvăluite.

O sursă din biroul ei a declarat că pactul se va aplica doar migranților salvați pe mare de paza de coastă sau de marina italiană, și nu de organizații caritabile. Aceeași sursă a negat că Italia va plăti bani Albaniei pentru a găzdui centrele.

Meloni a declarat că Italia va construi un centru de identificare a migranților în portul albanez Shëngjin și un centru de repatriere în interiorul țării. Ambele facilități vor funcționa sub jurisdicție italiană, a spus ea.

Albania, dispusă să ajute

Vorbind în italiană, premierul albanez Edi Rama a declarat că se simte dator să ajute Roma datorită relației speciale dintre cele două țări, legate, printre altele, de proximitatea geografică și de istoria colonială.

„A da o mână de ajutor, în acest caz, înseamnă a ajuta la gestionarea unei situații pe care toată lumea vede că este dificilă pentru Italia”, a spus Edi Rama.

Principalele țări din care au sosit migranții în Italia în 2023 au fost Guineea, Coasta de Fildeș și Tunisia, arată datele oficiale. Planul Romei seamănă cu o încercare a guvernului britanic de a trimite mii de solicitanți de azil în Rwanda. Acel plan a rămas, însă, împotmolit în instanțe de când a fost anulat.

„Acest lucru este extrem de represiv față de cetățenii străini care au un fel de statut de categorie inferioară privind libertatea personală, deoarece nu sunt cetățeni ai Uniunii Europene”, a declarat pentru Reuters Maurizio Veglio, avocat și expert în legislația privind imigrația.

(REUTERS; Traducere Rador Radio România)