Editura Evenimentul si Capital

Guvernul României interzice centrele de plasament din 2020. Ce se va întâmpla cu copiii

19-06/tanar-centru-plasament-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 319 Vizualizari

Guvernul a aprobat modificarea și completarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, principalele schimbări vizând finalizarea dezinstituționalizării copiilor până la sfârșitul anului 2020, așa cum și-a asumat România, încurajarea plasamentului la familie sau rude, prin acordarea unui indemnizații de sprijin de 400 de lei și interzicerea instituționalizării copiilor în centre de plasament.

„Astfel, în vederea finalizării demersului de dezinstituționalizare a copiilor, actul normativ adoptat interzice plasamentul copiilor în servicii de tip rezidențial cu caracteristicile centrelor de tip clasic, începând cu data de 01 ianuarie 2020. Măsura este necesară pentru ca instituțiile de tip vechi, care trebuie închise, să fie depopulate treptat, dar și pentru a sprijini dezvoltarea rețelelor de servicii alternative la îngrijirea instituțională”, a declarat ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi.

Actul normativ adoptat de Guvern introduce obligația autorităților de la nivel local, dar și a furnizorilor privați de servicii sociale, de a închide centrele de plasament de tip vechi sau de a reorganiza serviciile de tip rezidențial, până la data de 31.12.2020. După data de 01 ianuarie 2021, funcționarea centrelor de plasament este interzisă, iar nerespectarea acestei prevederi va fi considerată contravenție și se pedepsește cu amendă cuprinsă între 3.000 lei și 10.000 lei.

În același timp, având în vedere numeroasele recomandări formulate de-a lungul timpului cu privire la eliminarea excepțiilor privind instituționalizarea copiilor cu handicapuri grave, cu dependență de îngrijiri în servicii de tip rezidențial specializate, actul normativ elimină excepția de instituționalizare a copilului cu dizabilități cu vârsta sub 3 ani.

„Documentul introduce excepția de instituționalizare pentru copilul cu vârsta între 3 ani și 7 ani neîmpliniți, dacă acesta prezintă atât deficiență/afectare funcțională complete, cât și limitări de activitate și restricții de participare complete, confirmate de serviciul de evaluare complexă din cadrul direcției generale de asistență socială și protecția copilului și pentru care nu poate fi asigurat accesul la servicii de abilitare-reabilitare în alte tipuri de servicii, începând cu 01 ianuarie 2021”, se arată într-un comunicat de presă emis EVZ.

Prin modificările aduse Legii 272/2004 sunt stimulate și persoanele care doresc să se implice în creșterea și îngrijirea unui copil separat de familie, prin introducerea unei indemnizații de sprijin lunară, în cuantum de 400 lei. Decizia a fost luată după ce s-a constatat în timp că plasamentul la familie, persoană, rudă este mai eficient pe termen mediu și lung pentru copiii separați de familie, dar și mai rentabil din punct de vedere al costurilor.

În ceea ce privește situația copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, s-a stabilit ca pe lângă rudele până la gradul IV, care pot fi desemnate să asigure creșterea și îngrijirea acestor copii, să fie introduse și persoanele care fac parte din rețeaua socială a acestuia și față de care a dezvoltat relații de atașament sau cu care s-a bucurat de viața de familie.

Documentul aprobat de Guvern introduce și prevederi clarificatoare privind desemnarea persoanei în grija căreia rămâne copilul pe durata absenței părinților, astfel încât să se evite situațiile în care, printr-o interpretare restrictivă, această desemnare se face doar pentru un an, fără a mai fi realizată prelungirea succesivă a acesteia. În acest fel se evită lipsirea copilului de o persoană care să suplinească rolul ce ar fi trebuit îndeplinit de părinți.

ATENTIE!!! AZI, cea mai CALDUROASA ZI! Vor fi TEMPERATURI RECORD!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI