Costul AirSchengen. Două din centrele de refugiați din Bulgaria, deja ocupate

Costul AirSchengen. Două din centrele de refugiați din Bulgaria, deja ocupate Refugiati / Sursa foto: EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

Două din centrele de refugiați din Bulgaria sunt deja ocupate, iar 6.000 de persoane au ajuns în Austria prin această țară.

Centrele pentru refugiați din Bulgaria sunt ocupate în procent de 72% din capacitate, a declarat, pentru Televiziunea Națională Bulgară, Mariana Toșeva, șefa Agenției de Stat pentru Refugiați.

Bulgaria are capacitate de 3.600 de locuri

„Avem în total șase centre de primire a refugiaților, două dintre acestea sunt ocupate în procent de 104% din capacitate. Centrul pentru refugiați din cartierul “Ovcha Kupel” din Sofia, unde sunt cazați preponderent minori, este plin. Avem 370 de copii în acest centru. Celălalt centru care este plin este în cartierul “Vrajdebna” din Sofia, a precizat ea. Agenția pentru Refugiați gestionează centrul de tranzit din Pastrogor, precum și centrele de primire din “Harmanli”, “Bania”, “Ovcha Kupel”, “Vrajdhebna” și “Voenna Rampa”.

Capacitatea totală este de aproximativ 3.600 de locuri, dintre care aproximativ 2.700 sunt ocupate în prezent. În afară de aceste centre, Ministerul Afacerilor Interne are și o capacitate limitată. Potrivit statisticilor Ministerului bulgar de Interne, la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut, locuințele MAI erau ocupate în proporție de 34%, iar în acestea sunt cazate 360 de persoane. În perioada ianuarie-noiembrie 2023, un total de 18.008 cetățeni din terțe state au fost reținuți. Față de numărul total de reținuți în aceeași perioadă a anului 2022 (15.605), se raportează o creștere de 15,4%.

Ne puteți urmări și pe Google News

6.000 de oameni au ajuns în Austria, trecând prin Bulgaria

Mariana Toșeva a anunțat că, în ultimul an, 590 de cetățeni din toate statele membre au fost returnați în temeiul Acordului de la Dublin, 113 persoane au fost în mod concret returnate în țara noastră din Austria. Viena a fost de acord să admită Bulgaria și România în Schengen, dar le-a cerut celor două țări să accepte mai mulți migranți.

„Nu există un număr convenit pentru întoarcerea refugiaților, șase mii este un număr orientativ - de așa-zise persoane care au trecut deja prin Bulgaria, au solicitat azil, în cadrul procedurii au părăsit țara și se pare că au ajuns în Austria. Acestea persoanele sunt supuse returnării în conformitate cu Regulamentul Dublin în vigoare în prezent, a subliniat Toșeva.

Potrivit Marianei Toșeva, Austria dorește probabil să sublinieze care este numărul stabilit de străini supuși returnării și din acest motiv a dat o cifră concretă.

migranti

Austria a cerut Bulgariei și României să accepte mai mulți migranți / Sursa foto: Arhiva EVZ

„Acordul de la Dublin nu este eficient”

Acordul de la Dublin este ineficient, sistemul „Dublin” nu funcționează cu succes, mai ales în cazul presiunii migrației, de aceea este din ce în ce mai necesară dezvoltarea unui mecanism durabil de solidaritate, a comentat ea. În urmă cu o zi, Consiliul de Miniștri a definit drept „știri false” informația potrivit căreia „Bulgaria a fost de acord să accepte 6.000 de sirieni și afgani într-un acord în noile condiții ale Austriei pentru ridicarea veto-ului pentru Schengen”.

De asemenea, a explicat că nu există condiții noi legate de numărul de migranți din Siria și Afganistan pe care Bulgaria îi va înregistra ca stat membru Schengen. „În ansamblu, efectuăm returnările – transferuri solicitate, atât din Austria, cât și din alte țări precum Germania, Franța”, a spus șeful Agenției pentru Refugiați.

(Articol de Nikola Lalov, MediaPool; Traducerea: Mirela Petrescu, RADOR RADIO ROMÂNIA)