Centralele de apartament și-au trăit traiul. Soluțiile de viitor propuse de specialiști
- Ionel Sclavone
- 14 martie 2024, 15:01
Centralele de apartament își trăiesc ultimii ani. Parlamentul European a aprobat directiva care va duce la interzicerea centralelor termice de apartament pe teritoriul statelor Uniunii Europene. Începând cu anul viitor, statul nu mai poate subvenționa montarea acestor echipamente. Începând cu anul 2030 centralele vor fi interzise în clădirile noi.
Specialiștii în energie spun că există soluții pentru prin care să înlocuim centralele de apartament fără să renunțăm la confortul termic. Românii au nevoie de astfel de soluții, individuale, în condițiile în care sistemele centralizatre de termoficare sunt la pământ. Iar una dintre soluții este trecerea pe centrale electrice sau pe pompe de căldură.
Centralele de apartament vor fi interzise
Parlamentul European a făcut primii pași care vor duce la interzicerea centralelor pe gaze. În acest context, Laurenţiu Urluescu, preşedinte al Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România – AFEER, susține că România trebuie să-și adapteze legislația. Astfel, vor trebui adoptate reguli care să se adapteze la cerințele europene. El a precizat că problema nu este urgentă. El estimează că măsurile vor fi implementate abia prin 2037 - 2038.
„Oamenii trebuie să stea liniștiți deocamdată. Nimeni nu vine să le ia centrala din casă și nimeni nu le interzice să o folosească. Abia după adaptarea legislației montarea de centrale pe gaz noi ar putea fi restricționată. Deci, după adaptarea legislației și vorbim de ani buni. Poate 2037-2038. Oricum în timp soluția este pe trecerea pe centrale electrice sau pe soluții chiar și mai moderne cum ar fi pompele de căldură, dar aceastea sunt chestiuni de perspectivă și nu imediate”, a explicat expertul în energie.
Potrivit spuselor sale, centralele de apartament pe gaze vor dispărea, încet, încet, din exploatare. Iar acest lucru se va întâmpla natural deoarece oamenii vor căuta soluții alternative. Laurenţiu Urluescu crede că va mai dura ceva timp, poate ani, până acest lucru va fi transpus în realitate.
„Părerea mea este că actualele centrale pe gaz vor ieși natural din exploatare până la data limită, adică până în 2040. La ieșirea unei astfel de centrale pe gaz din uz, cetățenii vor sonda piața și vor vedea că există alte soluții de încălzire mult mai rentabile și vor opta pentru ele. Astfel, aceste centrale pe gaz dispar în mod natural. Dar asta va dura ani, mai avem mult, dar mult, până atunci”, a precizat Laurenţiu Urluescu, conform adevarul.ro.
Când va fi pusă în practică directiva
Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, este de părere că directiva europeană nu se poate pune în practică curând. În opinia sa, vor mai dura cel puțin 20 - 30 de ani până la punerea în aplicare a directivei. Pe de altă parte, mai multe consilii locale au impus restricții pentru centralele de apartament. În acest sens a dat exemplu municipiului Cluj, unde nu se mai montează astfel de echipamente în clădirile noi.
„O astfel de măsură nu se poate pune în practică la noi până în 2040-2050 când nu vom mai avea prea multe gaze, probabil. Nimeni nu poate obliga pe cineva să schimbe o centrală pe gaz, nu există acte normative. În același timp, ştim că atât la nivelul Europei, cât și în orașe din România, consiliile locale au venit cu o serie de politici energetice prin care interzic introducerea acestor centrale la clădirile noi. Este vorba de Cluj, de exemplu. Clujul are o astfel de politică, pentru tot ceea ce înseamnă blocuri noi, acolo nu se permite să se monteze centrală de apartament în interiorul apartamentului, ci doar centrală de bloc sau centrală de scară”, a explicat expertul
Dumitru Chisăliță a arătat că statele vor lua măsuri individuale în domeniul interzicerii centralelor. Pe de altă parte, a precizat, România este una dintre puținele țări care își reglează balanța energetică cu ajutorul gazelor.
„Și deocamdată vorbim de o directivă, și nu de un regulament. Asta permite țărilor membre să-și adopte politici individuale în domeniu. România este una dintre puținele țări europene care își reglează balanța energetică cu ajutorul gazelor. Și asta din simplul motiv că avem resurse. Alte țări nu au gaze și se bazează pe alte resurse de energie, iar la noi este taman pe dos”, susține Dumitru Chisăliță, citat de sursa anterioară.
Centralele de apartament vor fi înlocuite greu
Expertul în energie nu crede că trecerea la centralele de apartament electrice este o soluție imediată. În opinia sa, este o măsură imposibil de realizat dat fiind că necesită redimensionarea rețelelor electrice. Iar în prezent acest lucru este aproape imposibil
„Nu văd cum s-ar putea trece milioane de locuințe pe «electric» când asta înseamnă un consum de cel puțin 14-15 kW/h, chiar 30 kW/h la locuințele mai mari, iar acum consumul pe gospodărie este de 1 sau 2 kW/h. Asta însemnă o redimensionare de proporții de neimaginat a rețelelor electrice din toată țara. Ar fi lucrări greu de conceput și proiectat, dar și de realizat”, preciza Dumitru Chisăliță.
Un alt aspect care trebuie luat în considerare că multe locuințe din România au un grad redus de izolare termică. Astfel, investițiile în soluții alternative de încălzire la centralele de apartament sunt mult peste cele din Europa. De exemplu, pentru o casă de 150 mp, bine izolată, este nevoie de o pompă de căldură de cca. 15.000 de euro. O casă similară, slab izolată necesită o investiție de circa 25.000 de euro.
Directiva adoptată de Parlamentul European
Parlamentul European a adoptat marți Directiva privind schimbările climatice. Actul normativ interzice, între altele, centralele de apartament alimentate cu gaz. Măsura ar trebui să intre în vigoare din 2040. Directiva a fost adoptată cu 370 de voturi pentru, 199 împotrivă și 46 de abțineri. Pentru a deveni lege, ea trebuie acum să fie aprobată oficial și de Consiliul UE.
„Statele membre trebuie să adopte măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire și a elimina treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire, obiectivul fiind eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040. Subvenționarea centralelor individuale pe bază de combustibili fosili va fi interzisă începând din 2025”, se arată în directivă.
Potrivit sursei citate, vor fi acordate stimulente financiare pentru sistemele de încălzire hibride. Astfel, vor fi posibile combinații între centralele pe combustibili fosili și instalații termice solare sau pompe de căldură.
În România existau, conform unei situații din anul 2022, în jur de trei milioane de centrale termice de apartament.