Centralele de apartament vor fi interzise. Oficialii de la Bruxelles s-au pus de acord

Centralele de apartament vor fi interzise. Oficialii de la Bruxelles s-au pus de acordCentrală termică .Sursa foto: Arhiva EVZ

Românii vor fi obligați să renunțe la centralele termice de apartament. Comisia Europeană și Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu cu privire la interzicerea acestor sisteme de încălzire, iar măsura va fi implementată în două etape.

Centralele de apartament care funcționează pe gaze naturale vor fi interzise în România și în celelalte state ale Uniunii Europene. Comisia Europeană și Parlamentul European s-au pus de acord cu privire la condițiile în care se va implementa acest plan. Obiectivul urmărit de Bruxelles este eliminarea combustibilior fosili din sistemele de încălzire. Centralele de apartament vor fi interzise în două etape, conform acordului.

Centralele de apartament vor fi interzise

Acordul provizoriu la care au ajuns reprezentanții Comisiei Europene și au Parlamentului de la Strasbourg va fi implementat în etape. Proiectul urmează să fie finalizat până în anul 2040. La acel moment este de așteptat ca pe teritoriul statelor europene să nu mai existe nici o centrală termică de apartament alimentată cu gaze naturale.

Până atunci, în prima fază va fi impusă o interdicție pentru clădirile construite noi. Centralele de apartament alimentate cu gaze nu vor mai fi montate, în clădirile noi de apartamente, din anul 2030.

Conform unui comunicat de presă al Comisiei Europene, o directivă revizuită va fi emisă ca urmare a acestui acord. Documentul va stabili o serie de măsuri și reguli care vor ajuta guvernele UE să amelioreze performanța energetică a clădirilor. Se va pune accent pe acele imobile mai vechi, cu o performanță energetică scăzută.

Decizie luată de Comisia Europeană

Comisia Europeană Sursa foto: EVZ

Măsurile propuse de Comisia Europeană

Fiecare stat își va stabili propria strategie pentru centralele de apartament. Obiectivul urmărit este reducerea consumului mediu de energie primară în clădirile rezidențiale. Țintele propuse sunt de 16% până în 2030 și de 20-22% până în 2035. Măsurile naționale vor trebui să ducă la reducerea cu cel puțin 55% a consumului mediu de energie primară prin reabilitarea clădirilor slab performante.

Statele membre vor trebui să stabilească măsuri specifice pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili utilizați pentru încălzire și răcire. Se dorește eliminarea completă a cazanelor pe bază de combustibili fosili până în 2040.

Documentul va impune ca în clădirile noi, rezidențiale și nerezidențiale, emisiile de combustibili fosili să fie eliminate total. Acest lucru presupune ca centralele de apartament pe gaze să nu mai poată fi utilizate. Măsura va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2028 pentru clădirile publice. De la 1 ianuarie 2030 măsura se va aplica pentru celelalte clădiri noi.

Centralele de apartament devin istorie

Noile clădiri vor trebui proiectate astfel încât pe acoperișul lor să poată fi amplasate instalații fotovoltaice sau termice solare. În clădirile publice și nerezidențiale, energia solară va trebui instalată treptat, începând din 2027. Acest lucru se va întâmpla dacă va fi fezabil din punct de vedere tehnic, economic și funcțional.

Noile norme vor modifica și sistemul de certificare energetică, impunând un model comun la nivelul UE.

Noile reglementări vor fi adoptate după ce acordul provizoriu va fi adoptat oficial de Parlamentul European și de Consiliu Europei. Noua legislație va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va intra în vigoare, devenind obligatorie pentru statele membre.

Ne puteți urmări și pe Google News