Celule hepatice obţinute din pielea umană

Celule hepatice obţinute din pielea umană

Cercetătorii britanici de la Universitatea Cambrige au reuşit să obţină primele celule hepatice din celule suşă din pielea umană.

Acesta este un pas important în vederea dezvoltării de noi tratamente pentru bolile hepatice care ucid, anual, mii de oameni. De asemenea, specialiştii sunt de părere că noua descoperire ar putea evita intens disputatele opinii politice şi etice cu privire la celulele stem embrionare.

"Tehnologia înlocuieşte necesitatea utilizării embrionilor umani, pentru că celulele pe care noi le-am creat sunt la fel de bune ca acelea obţinute din embrioni umani", declară Tamir Rashid, expert în medicină regenerativă al laboratorului din Cambridge, citat de Reuters.

Pentru cercetarea lor, Tamir şi colegii săi au recoltat mostre de tegument de la şapte pacienţi care sufereau de diferite tipuri de boli hepatice moştenite şi de la alte trei persoane sănătoase. Aceştia au extras celule din acele mostre de piele şi le-au reprogramat pentru ca acestea să devină celule suşă adulte.

Celulele stem sunt celulele master ale organismului, iar cercetătorii încearcă să descopere modul în care le pot folosi pentru refacerea altor celule sau organe afectate, ori pentru înlocuirea celulelor cerebrale afectate de  atacuri cerebrale, Alzheimer sau Parkinson.

"Ţinând cont de numărul insuficient de donatori de organe - de ficat, în acest caz -, dezvoltarea unor alternative este urgentă", conchide Tamir.

Ne puteți urmări și pe Google News