70% dintre adolescenţii români cu vârsta între 15 şi 17 ani au mobil.
În unele state dezvoltate, circa 90% dintre adolescenţii cu vârsta de 15 ani posedă un telefon mobil, scrie publicaţia australiană „The Age”. În Australia, peste trei sferturi dintre copiii cu vârste cuprinse între 12 şi 14 ani folosesc un terminal mobil propriu, iar în Irlanda aproape 90% dintre cei cu vârsta de 8 ani au propriul celular.
În România, stat aflat în curs de dezvoltare, procentul copiilor care folosesc un telefon mobil este mai mic. „În oraşele mari, cam unul din trei copii folosesc un celular. Media scade însă mult deoarece la ţară sunt mult mai puţini”, ne-a declarat reprezentantul unuia dintre marii operatori locali de telefonie mobiă. Bun „în caz de urgenţă” Potrivit acestuia, din totalul celor aproape 28 de milioane de utilizatori ai serviciilor de telefonie din România, circa 2% au vârsta de 15-17 ani. Asta înseamnă aproximativ 600.000 de clienţi. Astfel, rezultă că 70% din adolescenţii cu această vârstă (peste 900.000, potrivit Institutului Naţional de Statistică - n.r.) deţin telefon mobil. Structura pe vârste a utilizatorilor de telefonie mobilă în România este următoarea: cei mai mulţi clienţi au vârsta cuprinsă între 35-54 de ani (40,2% din total), locul doi este ocupat de segmentul 16-34 de ani (37,5%), urmat de categoria peste 54 de ani (21,2%) şi de segmentul sub 16 de ani (1,1%), ne-a transmis Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii.
Principalul motiv pentru care părinţii le cumpără telefoane odraslelor de la vârste mici este acela că doresc să ştie că pot fi întotdeauna în legătură cu ei şi că acestea sunt necesare „în caz de urgenţă”, arată NSW Commission for Children and Young People. În septembrie anul trecut, un cercetător suedez avertiza că adolescenţii sunt de cinci ori mai expuşi riscului de cancer la creier, în urma utilizării unui telefon mobil, decât adulţii. Telefonul poate crea dependenţă Organizaţia Mondială a Sănătăţii a transmis atunci că nu există suficiente dovezi în acest sens. Totuşi, efecte negative ale utilizării celularelor de către copii au fost consemnate în Spania, unde doi adolescenţi, unul de 12 ani şi altul de 13 ani, au fost internaţi deoarece deveniseră de pendenţi de mobil. Părinţii s-au plâns că odraslele petreceau şi până la 6 ore pe zi tastând la mobil şi nu făceau aproape nimic fără acesta.