Cele mai vânate specializări la admiterea din vară

Cele mai vânate specializări la admiterea din vară

În speranţa unei cariere bănoase, peste 1.500 de candidaţi au luptat pentru unul dintre cele 80 de locuri la buget la specializarea Administrarea afacerilor a Universităţii Bucureşti.

Absolvenţii de liceu care s-au înscris la o facultate de stat în sesiunea din vară a acestui an au ales, în mare parte, specializări care le oferă perspective de reuşită în mediul de afaceri sau promisiunea unei cariere internaţionale. Foarte puţini au optat pentru facultăţile ce îi formează pentru slujbe cu salarii mici, precum preoţia sau profesoratul. La Universitatea Bucureşti, printre specializările cu un număr mare de candidaţi la studii de zi se află Administrarea afacerilor şi Studiile culturale, fiecare cu o concurenţă-record de 19 can didaţi pe un loc la buget. La mare căutare a fost şi Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, unde au concurat 8 tineri pentru un loc.

La Ştiinţe Politice, în cadrul aceleiaşi universităţi, concurenţa a fost de 8,5 pe loc. În ciuda scăderilor salariale şi a concedierilor din mediul bugetar, tradiţia concurenţei acerbe s-a manifestat şi în acest an la facultăţile ce pregătesc poliţişti.

La Facultatea de Poliţie din cadrul Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" din Bucureşti, concurenţa a fost de 9,6 candidaţi pe un loc. Preoţia: carieră în declin

Facultăţile de Teologie nu au fost la mare căutare anul acesta. La Teologie ortodoxă, Universitatea Bucureşti, s-au înscris 292 de candidaţi pe cele 290 de locuri, iar la Teologie baptistă şi Teologie romano-catolică, numărul de concurenţi a fost mai mic decât cel al locurilor la buget. Pentru studiile teologice baptiste s-au înscris 14 candidaţi pe 25 de locuri, iar pentru cele romano-catolice, 22 de candidaţi pe 30 de locuri.

La Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi concurenţa a fost mai mare: aproximativ doi candidaţi pe un loc, atât la Teologie ortodoxă, cât şi la cea romano- catolică.

Medicină: trei pe un loc

Chiar dacă în ultimii ani Medicina nu s-a mai bucurat de interesul a foarte mulţi absolvenţi de liceu, anul acesta lucrurile s-au schimbat pentru unele instituţii de profil.

La Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Cluj concurenţa a fost de 2,5 candidaţi pe loc, mai mare decât în ultimii cinci ani. La UMF Bucureşti şi UMF Iaşi au fost aproximativ trei candidaţi pe loc.

La fel ca anii trecuţi, facultăţile cu cel mai mic număr de concurenţi sunt cele care, în mod tradiţional, formează profesori. La Filosofie - Universitatea Bucureşti au candidat 28 de concurenţi pe 30 de locuri, iar la Matematică, Universitatea "Al.I. Cuza" din Iaşi, s-au înscris 130 de tineri pe 120 de locuri.

2,5 candidaţi pe loc au fost la admiterea din vară la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca OPORTUNITATE

Facultăţi cu locuri libere la buget Majoritatea facultăţilor şi-au ocupat numărul de locuri finanţate cu bani de la buget în sesiunea de admitere din vară, însă există câteva specializări cu locuri neocupate.

Este vorba, în principal, despre facultăţile considerate prea dificile sau cu puţine opţiuni de carieră, precum Fizică ori Biologie, unde numărul locurilor libere la buget este mai mare faţă de cel al altor specializări.

Tinerii interesaţi de studii finanţate de stat în Iaşi îşi pot încerca norocul la Facultatea de Fizică şi la cea de Litere din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza".

Oferte pentru ingineri

La Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi au mai rămas locuri bugetate la Facultatea de Textile-Pielărie şi Management Industrial. O ofertă generoasă (63 de locuri) are şi Facultatea de Biologie din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca. Cei ce-şi doresc o carieră de inginer pot opta pentru unul dintre locurile la buget rămase neocupate în cadrul Politehnicii Bucureşti. La Facultatea de Inginerie şi Managementul Sistemelor Tehnologice sunt scoase la concurs 90 de locuri, iar la Inginerie Aerospaţială, 35 de locuri.

Tinerii cu înclinaţii artistice pot concura pentru unul dintre cele trei locuri la Facultatea de Design a Universităţii "Aurel Vlaicu" din Arad, patru locuri la specializarea Muzică a Universităţii Ovidius din Constanţa sau şase la aceeaşi specializare din cadrul Universităţii din Oradea.

PRACTIC

Actele necesare la admitere

Dosarul pentru admiterea la facultate trebuie să conţină următoarele documente: diploma de Bacalaureat (original sau copie legalizată), foaie matricolă, certificat de naştere (copie legalizată), adeverinţă medicală tip, fotografii tip buletin, copie după buletin, certificat de căsătorie în copie legalizată (dacă este cazul) şi chitanţa care atestă plata taxei de înscriere.

Pentru înscrierea la facultăţile de teologie ortodoxă mai sunt necesare certificatul de botez şi acordul scris al Arhiepiscopiei sau Episcopiei de care aparţine candidatul. Absolvenţii de liceu care se înscriu la două sau mai multe specializări vor depune actele originale la prima opţiune şi copii legalizate la celelalte. În cazul lor, documentele trebuie însoţite de o adeverinţă de la facultatea unde au depus dosarul cu actele originale.

Fiecare facultate poate avea cerinţe suplimentare privind documentele necesare înscrierii, aşa că este indicat să contactaţi secretariatul instituţiei de învăţământ înainte de întocmirea dosarului. 

Ne puteți urmări și pe Google News