Sănătatea inimii este un subiect care ne interesează pe fiecare intre noi, indiferent de vârstă, sex sau naționalitate. Mereu avem grijă la alimentele pe care le consumăm și încercăm să le evităm pe cele care ar putea fi nocive. Cu toate acestea, în capul listei există produse despre care puțin știu cât de periculoase sunt pentru sănătate.
Există multe moduri prin care poți avea grijă de sănătatea inimii. Activitatea fizică, reducerea stresului zilnic sau renunțarea la fumat sunt pași esențiali pe care îi poți urma pentru a avea parte de o inimă puternică. Totuși, aceste activități nu sunt suficiente. Alimentația joacă un rol extrem de important atunci când vorbim despre sănătatea inimii.
Lauren Manaker, medic și autor al cărții „The First Time Mom’s Pregnancy Cookbook and Fueling Male Fertility”, a vorbit despre alimentele care pot deveni nocive pentru sănătatea inimii. Pe lista produselor pe care să le eviți este celebrul hotdog. Din păcate, lista nu se oprește aici.
În alimentația zilnică este absolut necesar să introducem produse naturale și sănătoase, care să ne ofere necesarul de proteine și vitamine. Extrem de important este să eliminăm din dietă alimentele nesănătoase, iar în capul listei se află cele de tip fast-food. Acestea sunt ultra-procesate și conțin în zahăr adăugat.
Mulți se feresc de carnea roșie atunci când vor să își mențină sănătatea inimii, însă din alimentație trebuie eliminate, de fapt, preparatele procesare, cum sunt hotdogii, cârnații sau baconul. Astfel de alimente au fost asociate, în urma unor studii, cu bolile cardiovasculare. Un studiu publicat în Current Atherosclerosis Reports arată că în urma consumului de carne procesată se poate ajunge la boala coronariană.
Motivul pentru care preparatele procesate sunt nocive pentru inimă este conținutul mare de sodiu pe care acestea le au. Ele conțin cu 400% mai mult decât carnea neprocesată. Nu schimbă nimic faptul că înlocuiești hotdogii de porc cu cei de pui sau curcan.
Alimente care ne afectează sănătatea inimii
Sosurile albe sunt și ele dușmanii inimii. De cele mai multe ori, sosurile care conțin smântână, unt și brânză sunt consumate cu paste. Acest amestec nu este doar o bombă calorică, ci și un preparat nociv inimii.
Specialiștii avertizează și cu privire la alimentele prăjite, grăsimile fiind extrem de nesănătoase. În aceeași categorie se află și grăsimile nesaturate din produsele de patiserie, rezultate în urma procesării uleiurilor vegetale, cu scopul de a le face să fie mai solide.
Băuturile carbogazoase sunt și ele pe „lista neagră” atunci când vorbim despre sănătatea inimii. Zahărul este extrem de dăunător, provocând obezitate, creștea nivelul de insulină și colesterol.