Cele mai penibile momente la TV: bălăcăreli şi prostituţie camuflată
- Loredana Ciubotaru
- 18 august 2011, 15:36
Goana după fecale prin Bucureşti şi răbufnirile lui Gigi Becali în direct sunt câteva exemple oferite pentru EVZ de oameni de cultură, jurnalişti şi publicitari.
"Gama erorilor de pe micile noastre ecrane e de o «bogăţie» uluitoare. În zona divertismentului, nivelul e atât de scăzut, încât bunul-simţ te împiedică să urmăreşti marea majoritate a emisiunilor, prăbuşite în vulgaritate şi într-un kitsch de un ridicol total. Unele, omeneşti, pot fi scuzabile şi se şi răresc pe măsură ce acumulezi experienţă profesională: mici patinaje, erori de informaţie sau «bâlbe». Impardonabile sunt, în schimb, erorile care rezultă din viziuni inadecvate asupra domeniului, din atitudini patronale sau jurnalistice abuzive, din precaritatea intelectuală a realizatorilor ş.a.m.d.", deplânge scriitorul Ion Bogdan Lefter calitatea îndoielnică a multor emisiuni TV.
Pentru Bogdan-Alexandru Stănescu, unul dintre cele mai penibile momente văzute la televizor s-a petrecut la OTV: "un reporter tinerel, probabil în probe, dar plin de vehemenţă, prezenta reportajul «Bucureşti, veceul lui Oprescu». Drept care se băgase într-un gănguleţ, pe undeva prin spatele statuii lui Iuliu Maniu unde, cu o bucurie copilărească pe chip, discernea între urmele de fecale şi cele de urină. «Din păcate, doamnelor şi domnilor, astăzi avem mai mult dovezi de treaba mică», zice el la un moment dat, cu dezamăgirea sculptată pe chipul unui Maigret (Jules Maigret, un detectiv fictiv care apare în cărţile scriitorului Georges Simenon, n.r.) aflat pe urmele criminalului defecator".
Boureanu şi Becali, iuţi la mânie
Lui Bogdan Naumovici, director de creaţie la 23 Communication Ideas, cel mai penibil moment televizat post-decembrist i s-a părut cel în care Ion Iliescu l-a criticat pe Ceauşescu că a întinat idealurile comuniste.
Urmează discuţia dintre Gabriel Boureanu şi Gabriela Vrânceanu- Firea în direct la Antena 3, petrecută pe 31 mai 2010, în care moderatoarea l-a întrebat dacă mâncase ceva stricat înainte de emisiune, iar deputatul i-a replicat că a consumat ceea ce ea mânca în fiecare seară la emisiune. Cearta şi invectivele au continuat. Gabi Firea a scos la înaintare eticheta de "băiat cu mucii în freză", iar Boureanu a vorbit de un presupus amant al moderatoarei. La momentul desfăşurării emisiunii, Gabriela Vrânceanu-Firea era văduvă de patru luni, însă politicianul a spus că nu cunoştea acest detaliu. <iframe width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/vCUxWWZbgak" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> ATAC SUB CENTURĂ. Gabriela Vrânceanu-Firea și Cristian Boureanu s-au porcăit în direct la Antena 3
Publicitarul spune că la fel de penibilă a fost şi ieşirea lui Gigi Becali în direct la Antena 1, când l-a acuzat pe patronul Dan Voiculescu că a făcut postul cu banii lui Ceauşescu.
"Un alt moment ruşinos a fost când un reporter de la ProTV a făcut un reportaj cu familia unui pilot care murise într-un accident aviatic, fără să le spună însă de decesul acestuia, deşi cunoştea situaţia", îşi aminteşte Naumovici.
Impostura "de carton"
Momentele penibile din istoria presei nu sunt legate doar de gafe sau de abordări nepotrivite ale unor subiecte, ci şi de vehicularea unor idei complet idioate, dar de mare succes, spune jurnalistul Costi Rogozanu.
"Spre exemplu, foare mulţi comentatori au spus, imediat după ce a câştigat Obama alegerile, că a venit un «pesedist», un «socialist » la putere în America. Foarte amuzant ar fi dacă cei care au spus-o n-ar fi vorbit foarte serios".
Rogozanu vorbeşte şi despre impostura ultra-comică a băieţilor şi a fetelor care fac emisiuni tabloid despre "vedete de carton" ca să le critice pe respectivele că sunt "de carton". Cele mai amuzante faze din TV sunt, după Costi Rogozanu, emisiunea pe care Adrian Năstase şi-a comandat-o la TVR pe când era premier şi în care mai mulţi "analişti" supuşi i-au pus întrebări foarte comode şi intervenţia lui Nicu Gheară în direct la OTV, în timpul căreia i-a spus lui Gigi Becali să tacă, iar acesta s-a executat ca niciodată. "Mai mult, n-a zis zis nici pâs, a ascultat cuminte cum îl beştelea Gheară". <embed width="560" height="349" wmode="transparent" src="http://zzv.ro/play/video/nt/14762" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash"></embed>
Unele dintre emisiunile de tip tabloid îi stârnesc amuzamentul şi scriitorului Florin Iaru, care le cataloghează drept emisiuni de promovare a prostituţiei. "Există tot felul de fete care îşi etalează nurii pe micile ecrane iar apoi, a doua zi, au comenzile asigurate", explică Iaru cum micile ecrane sunt folosite uneori pe post de codoaşe. <iframe width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/laS44Kn4zHk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> JENANT. Chiloțăreala le aduce televiziunilor rating și asistentelor, clienți
Iliescu, la braţ cu Titan Mercato şi Caritas
În opinia lui Florin Iaru, cel mai penibil şi totodată tragic moment din istoria televiziunii s-a petrecut pe 22 decembrie 1989, când Teodor Brateş (fost redactor- şef adjunct la programul de Actualităţi din TVR şi "gazda" Revoluţiei de la televizor) a afirmat în direct că Nicolae Ceauşescu a fost văzut plimbându-se prin ţară într-o maşină, asta deşi dictatorul fusese prins deja la Târgovişte. <iframe width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/V6vgzgFTb4o" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
"Afirmaţia lui Brateş i-a făcut pe oameni să-l caute în continuare pe Ceauşescu şi a mărit bilanţul morţilor la Revoluţie cu cel puţin 500. A fost o manipulare îngrozitoare", spune scriitorul.
Un alt moment ridicol a fost inaugurarea magazinului Titan Mercato, petrecută la începutul anilor ’90. "Un italian a cumpărat magazinul Titan, iar cu o lună înainte la TVR au apărut promo-uri cu festivitatea de deschidere care a fost transmisă în direct. Lumea s-a bătut la intrare, însă magazinul era de fapt gol. A fost organizat şi un spectacol înăuntru, însă artiştii, printre care şi Anca Ţurcaşiu, au cântat printre rafturile goale", îşi aminteşte Iaru, adăugând că locul trei în topul penibilităţii televizate este ocupat de o emisiune de proslăvire a lui Ioan Stoica de la Caritas, difuzată tot la TVR. "Emisiunea respectivă a prelungit viaţa schemei de înşelătorie cu cel puţin şase luni şi i-a adus lui Stoica peste 200.000 de noi deponenţi, care în cele din urmă au rămas fără bani", estimează Iaru.
DISPARIŢIA STANDARDELOR PROFESIONALE
Parastasele de un an clasificate drept "Breaking News"
De foarte multe ori, televiziunile autohtone se situează, de bună voie şi nesilite de nimeni, mult sub standardele profesionale, iar astfel de poziţionări nu au rezultate amuzante, ci mai degrabă amare, constată Ioana Avădani, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent (CIJ).
"Cum să râzi – deşi poate asta ar fi reacţia normală - când o televiziune îţi oferă ca «breaking news» un parastas de un an? Cam care ar fi elementul de noutate care să justifice agitaţia şi întreruperea «rutinei» programului? Sau poţi să te întrebi la ce bun atâtea ore de program pe Animal Planet dacă pentru redactor/editor/producător/ prezentator (e un întreg şir de decizie editorială la mijloc) marmota si marmosetul sunt acelaşi lucru? (gafa aparţine unei alte televiziuni, «serioase» prin definiţie...)", observă Avădani. JALE. Lacrimile și scandalurile sunt două dintre temele preferate ale televiziunilor Iarna buclucaşă
"Ştirea mea favorită este cea referitoare la iarna care, an de an, indiferent de luna în care apare, indiferent de cât de mulţi primari călărind buldozere cu zâmbetul la public am arătat înainte - ne ia, fatalmente, prin surprindere. Dacă nici asta nu mai e «breaking news», nu ştiu ce altceva ar putea fi. Poate doar parastasul…", glumeşte directoarea CIJ. <iframe width="560" height="450" src="http://www.youtube.com/embed/wrHf3yLb9N0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
La rândul său, scriitorul Ion Bogdan Lefter vorbeşte despre dispariţia standardelor profesionale în ceea ce priveşte televiziunile de ştiri: "La capitolul actualităţii politice, buletinele de ştiri continuă să fie informative, alunecând doar pe anumite subiecte în "scandal", dar restul, analizele, dezbaterile, «talk-show-urile» au devenit în ultimii ani mult prea certăreţe, partizanatele ating excese inacceptabile, iar mulţi moderatori şi-au abandonat rolul, care presupune chiar «moderaţie », adică modestie şi echilibru, asumându-şi ei înşişi opinii şi duelându-se cu invitaţii cărora ar trebui doar să le pună întrebări, oricât de incomode, dar cu politeţe sau măcar cu deferenţă. Totul decurge din primitivismul multor patroni şi din deficitul de cultură profesională al majorităţii «managerilor », care fac «după ureche» teorii despre ce ar vrea «publicul » şi apoi le traduc simplist în kitsch-urile respective. Una dintre principalele erori de principiu fiind confundarea comercialismului cu tabloidismul. Cât de grozave sînt rezultatele se vede din audienţele «de vârf», care, raportate la populaţia României, sunt şi ele ridicol de mici", schiţează Lefter criza în care se află televiziunile româneşti de ştiri.
ARAHNOFOBIE
Nu daţi banii pe prostii, luaţi păianjeni la copii: pericolul fictiv al arahnidelor
Cel mai mediatizat personaj, vara, după preşedintele Băsescu şi caniculă, e păianjenul Văduva Neagră, spune amuzat analistul media Iulian Comănescu.
"Reporterii de pe litoral, aflaţi în criză de subiecte, se apucă de fiecare dată să ne spună că ţărmul Mării Negre a fost năpădit de astfel de păianjeni şi că o să murim cu toţii. Vilegiaturiştii care n-au altă treabă decât să se uite la televizor în vacanţă dau fuga la dispensare ca să vadă dacă nu cumva muşcătura de ţânţar e de păianjen, după care aceiaşi reporteri dau ştirea cu dispensarele care s-au umplut de oameni muşcaţi de Văduva Neagră. Se creează efectul de bulgăre şi cam în stadiul ăsta reporterii dau năvală peste vreun medic mirat, care contemplă coada, îşi închipuie că trebuie să fie «ceva» şi în consecinţă dă explicaţii despre Văduva Neagră. Reporterii reţin doar partea în care se spune că poţi muri şi, în fine, lucrurile devin de resortul Sanepidului, al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi al NATO, care trimite un portavion în Marea Neagră ca să torpileze Văduva Neagră", spune Comănescu, adăugând că televiziunile aleg să creeze panică chiar dacă nu pot pomeni de vreun caz de deces provocat de muşcătura unui păianjen. <iframe width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/teroGtgHqUk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
"Lucrurile au aura de mister necesară pentru tăietorii de frunză la câini din talk-show-uri, care posedă largile spaţii pe care să îşi dea cu presupusul şi în privinţa Văduvei Negre", conchide analistul media. Citiţi şi:
- Culisele formatului "Sex, şoc, scandal, bălăcăreală"