Cele mai noi calomnii antisemite despre Israel

Cele mai noi calomnii antisemite despre Israel UNRWA / Sursa foto: Facebook

Cele mai noi calomnii antisemite despre Israel. În ciuda disprețului pentru moralitate demonstrat de teroriștii palestinieni Hamas, multe publicații continuă să amplifice cifrele și acuzațiile organizației.

Publicații cunoscute răspândesc propaganda teroriștilor palestinieni

Dramaturgul elen antic Eschil observa odinioară: „În război prima victimă e adevărul”. Cuvintele lui au rămas valide și astăzi.

În contextul războiului în curs dintre Israel și Hamas, unele publicații s-au repezit în mod repetat să amplifice acuzații nedovedite contra Israelului, chiar și atunci când ele vin de la Hamas, o grupare desemnată oficial drept teroristă și dedicată nimicirii Israelului.

Pe 7 octombrie 2023 Hamas a pornit actualul război prin invadarea Israelului, uciderea a 1.200 de oameni și răpirea altor 250 de sărbătoarea evreiască Simchat Torah, torturându-și multe dintre victime. Chiar și acum gruparea teroristă încă mai ține 130 de oameni ostatici.

Ne puteți urmări și pe Google News

Propaganda teroriștilor, preluată de presă fără discernământ

În ciuda disprețului pentru moralitate demonstrat de Hamas, multe publicații reputate continuă să amplifice cifrele și acuzațiile organizației teroriste.

Mai întâi unele publicații au pretins că Israelul ar fi bombardat spitalul Al Ahli din Gaza, ucigând 500 de oameni. S-a dovedit ulterior că spitalul nu fusese lovit de armata israeliană, ci de o rachetă defectă a organizației teroriste palestiniene Jihadul Islamic.

Mai apoi presa s-a grăbit să scrie că armata israeliană ar fi ucis 112 palestinieni în apropierea unui convoi alimentar, inventând basmul despre „Masacrul pâinii”. După cum a dovedit între timp ancheta armatei israeliene, decesele au avut loc în proporție covârșitoare din cauza unei busculade neprovocate.

Ulterior au fost publicații care i-au acuzat pe soldații israelieni de violuri cu ocazia cele mai noi operațiuni antitero de la spitalul Al Shifa. Și acea minciună s-a dovedit a fi fabricată cu scopul de a incita la furie.

Colaboratorii Hamas din rândul fotojurnaliștilor din Gaza

Fotojurnaliști din Gaza, acreditați ai unor importante agenții de presă, au fost în mijlocul atacului din 7 octombrie. Sursa foto: Twitter

Calomnii antisemite promovate de ONU

O nouă acuzație periculoasă, incubată deopotrivă de agenția ONU pentru refugiați palestinieni (UNRWA) și de ministerul sănătății din Gaza, administrat de Hamas, e acum repetată pe prima pagină a unor publicații de seamă. Aceasta susține că în Gaza „au fost uciși în ultimele luni mai mulți copii decât în patru ani de conflicte pe întregul glob”.

Această nouă acuzație oribilă nici n-ar fi putut fi mai departe de adevăr și reînvie în mod periculos străvechea calomnie antisemită a sângelui care încearcă de multă vreme să înfățișeze „evreii” drept ucigași de copii [mit diseminat de creștinii medievali, conform căruia evreii ar fi răpit și sacrificat copii creștini pentru a le folosi sângele în scop ritual - n.trad.].

Pe lângă faptul că promovează antisemitismul, această acuzație fără nici o bază vehiculată de ONU și diverse publicații deopotrivă mai și șterge amintirea unor victime ale abuzurilor contra drepturilor omului din toată lumea, în vreme ce-i aruncă un colac de salvare unuia dintre cei mai mari făptași de astfel de crime: Hamas. Această acuzație falsă trebuie să fie demontată imediat.

ONU și lungul său istoric de părtinire împotriva Israelului

ONU are un lung istoric de părtinire împotriva Israelului. Adunarea Generală și Consiliul Drepturilor Omului ale ONU și-au epuizat peste jumătate din toate rezoluțiile recente pentru a condamna Israelul. Conform presei, 2.135 de angajați ai UNRWA sunt membri Hamas, din care cam 400 au și participat la masacrele din 7 octombrie.

Lăsând părtinirea deoparte, cifrele pe care se bazează UNRWA pentru cele mai noi acuzații împotriva Israelului sunt absurde. Profesorul Abraham Wyner, statistician la Facultatea de Afaceri Wharton a Universității din Pennsylvania, a respins bilanțul victimelor avansat de ministerul sănătății din Gaza administrat de Hamas.

ONU, legături nesănătoase cu teroriștii palestinieni Hamas. Ce s-a descoperit sub sediul UNRWA

„Cifrele nu sunt reale”, a declarat Wyner. „Primul loc în care trebuie să ne uităm e «totalul» deceselor. Graficul totalului deceselor defalcat pe zile crește cu o liniaritate aproape de metronom.” O asemenea creștere constantă și liniară sugerează că zilnic au fost omorâți același număr de oameni și la începutul războiului și în cursul armistițiului de o săptămână din noiembrie.

Calomnii antisemite. UNRWA minte mai mult decât Hamas

Dar chiar și dacă am lua de bune statisticile Hamasului, cea mai nouă acuzație a UNRWA tot nu stă în picioare. În 2020-2022 Etiopia a trecut printr-un război devastator între guvernul țării și rebelii din Tigray, soldat cu foamete și un dezastru umanitar.

Se estimează că între 300.000 și 400.000 de civili au murit în război ori din cauza catastrofei umanitare provocate de el. Media de vârstă a cetățenilor etiopieni e 18,8 ani.

Ceea ce înseamnă că printre victime s-au aflat între 180.000 și 200.000 de copii, adică aproximativ jumătate din totalul deceselor civililor - o cifră care depășește cam de șase ori bilanțul total raportat de Hamas în Gaza.

Dacă fiecare moarte a unui civil constituie o tragedie, trebuie totuși menționat că cel puțin 13.000 dintre indivizii uciși în Gaza sunt combatanți ai Hamas, conform armatei israeliene. Adică mai mult de o treime din totalul raportat acum de Hamas și propaganda ei.

De ce repetă UNRWA ca papagalul propaganda Hamasului?

Merită investigată întrebarea de ce răspândește UNRWA acuzații false bazate pe statisticile Hamasului. Însuși șeful agenției, Philippe Lazzarini, a folosit aceeași statistică într-un apel recent la încetarea focului. Și probabil că l-au mai imitat și alții, în încercarea disperată de a împiedica Israelul să intre în Rafah și să scape Fâșia Gaza de ultimul bastion al teroriștilor Hamas.

Ultima acuzație lansată de UNRWA și Hamas e pe atât de periculoasă pe cât este de mincinoasă, preluând un stereotip antisemit clasic. Vreme de milenii antisemiții i-au acuzat în mod fals pe evrei că omoară copii.

„Calomnia sângelui” inițială - acuzația că evreii omoară copii creștini - a servit drept „o temă majoră a persecuției evreilor în Europa pe toată perioada Evului Mediu și în perioada modernă”. A provocat răscoale antisemite și pogromuri.

Iar astăzi comunitățile evreiești sunt vizate de atacatori și gloate - un rezultat ilogic al unei dezinformării similare care țintește statul evreiesc și pe evreii din Israel.

ONU

ONU are un lung istoric de părtinire contra Israelului / Sursa foto: Hai Huy Ton That | Dreamstime.com

Minciuna care a încercat să justifice masacrul

Aceste minciuni nu reprezintă nici un fel de noutate. În 1929 Hajj Amin Al Husseini, considerat de mulți părintele naționalismului palestinian, i-a acuzat în timpul Ramadanului pe evrei că încercau să distrugă moscheea Al-Aqsa.

Era o minciună complet falsă, însă a dus la masacre împotriva evreilor din Hebron și Ierusalim, mulți musulmani fiind mobilizați de apelul lui de a fi „salvată” Al-Aqsa.

Minciuni similare au motivat și masacrele comise de Hamas pe 7 octombrie, cunoscute în limba arabă sub denumirea de „Operațiunea Furtuna Al-Aqsa”.

A venit vremea ca astfel de minciuni periculoase să înceteze, ori măcar să nu mai fie preluate de către jurnaliștii serioși.

Calomnii antisemite, răspândite de alianța ONU-teroriști palestinieni

Cel mai nou mit împotriva Israelului diseminat de Hamas și ONU nu e numai nesăbuit de fals, dar șterge amintirea unor victime ale abuzurilor contra drepturilor omului din întreaga lume și-i oferă concomitent Hamasului un colac de salvare.

Mai mult, minciunile diseminate deliberat ori din ignoranță cu privire la războiul împotriva Hamasului au contribuit dincolo de orice îndoială la amplificarea antisemitismului, în SUA având loc o explozie a incidentelor antisemite (400%) după 7 octombrie. De dragul propriei lor credibilități și din respect pentru victimele antisemitismului din întreaga lume, publicațiile reputate trebuie să dezmintă imediat această acuzație.

Articol de Iordan Cope, jurist și director de politici educaționale la StandWithUs, organizație internațională pentru combaterea antisemitismului și dezinformării despre Israel, în Jerusalem Post; Traducere: Andrei Suba, RADOR RADIO ROMÂNIA)