Cele mai mari salarii din România. Există IT-iști care câștigă lunar 24.000 de euro

Sursa foto: Dreamstime.com

Șefii din sectoarele IT și de asigurări primesc salarii lunare, care i-ar face invidioși pe cei mai bine plătiți bugetari.

Potrivit evidențelor din Registrul general de Evidență a Salariaților, cele mai mari salarii plătite unor angajați din domeniul privat ajung la 24.000 de euro.

Este vorba despre șefii unor companii de asigurări, IT sau comerț, care au venituri lunare cuprinse între 22.000 și 24.000 de euro.

Numărul celor care au astfel de  venituri este foarte mic, raportat la marea masă de angajați din sectorul privat, care au venituri care uneori pot fi modeste.

Veniturile IT-iștilor

Mai trebuie spus că veniturile medii ale angajaților din domeniul IT-ului sau a telecomunicațiilor este de 9.000 de lei, aproximativ 1.800 de euro.

Dacă vorbim despre veniturile medii din sectoarele de activitate privind comerțul sau asigurările, veniturile acestor angajați sunt cuprinse între 3.900 de lei și 8.400 de lei.

În Cluj Napoca, un oraș cu o industrie foarte dezvoltată în domeniul IT-ului, un începător pornește la drum cu un salariu lunar de aproape 3.000 de lei, net, și poate urca rapid, după primele șase luni de activitate, chiar și la 10.000 de lei.

Peste un milion de români au salariul minim

Evidențele Revisal mai arată că peste 1,7 milioane de români sunt încadrați în muncă cu salariul minim pe economie.

Acești oameni duc acasă, lunar, un pic mai mult de 2.400 de lei. La acești bani, unii angajatori oferă tichete de masă sau alte stimulente financiare, precum bonusuri în funcție de producție, sau decontarea abonamentelor de călătorie. Cu toate astea, veniturile celor peste 1.7 milioane de lei, pot atinge maxim 3.000 de lei.

Oficialii de la Ministerul Muncii, atrag atenția că cifra de 1.7 milioane de persoane, reprezintă peste 20 la sută din numărul total de angajați, la nivelul României, fiind înregistrate peste 6.7 milioane de contracte de muncă.

Cu alte cuvinte, unul din cinci români au venitul minim pe economie, trăind la marginea sărăciei. De remarcat este faptul că în sectoarele de activitate unde se câștigă mai bine, precum cel al comerțului, există foarte mulți angajați cu salariul minim pe economie, informează observatornews.ro.