România, obligată să implementeze venitul minim european. Salariile românilor vor crește până în 2024
- Ramona Rotaru
- 17 februarie 2023, 06:34
În următorii doi ani, România și alte state membre UE trebuie să implementeze Venitul Minim European Adecvat. Țara noastră se află pe locul 20 în ceea ce privește valoarea salariului minim lunar, acesta fiind puțin peste 600 de euro. Sub noi se află Ungaria și Bulgaria.
România este obligată ca până în 2024 să implementeze Venitul Minim European Adecvat. Țara noastră se află la coada clasamentului, pe locul 20, în ceea ce privește salariul minim lunar, acesta fiind puțin peste 600 de euro. Bulgaria este pe ultimul loc, cu venitul minim lunar de 399 de euro. Cel mai mare salariu minim lunar este de 2.387 de euro, locul 1 fiind ocupat de Luxemburg.
Acest proiect este considerat unul prioritar pe agenda de lucru a instituțiilor statului. Directiva 2041/2022 privind salariul minim adecvat în UE a fost adoptată de Parlamentul European în toamna anului trecut și a intrat în vigoare în octombrie 2022. Potrivit acesteia, statele europene trebuie să implementeze, în următorii doi ani, Venitul Minim European Adecvat.
Inițiativa a apărut în 2017, când UE a proclamat Pilonul european al drepturilor sociale. Principiul cu numărul șase al acestui pilon face referire la un „salariu minim adecvat”, cu mențiunea nevoii de a asigura un venit decent tuturor lucrătorilor din spațiul european. Un venit minim adecvat are rolul de a proteja categoriile vulnerabile, este explicat în pilon.
Prin această Directivă se urmărește un venit minim care să poată fi determinat previzibil și transparent de fiecare stat membru UE, în conformitate cu realitatea socială și în acord cu legislația națională. În Pilonul proclamat în 2017 se precizează faptul că, deși toate țările europene au o formă de asigurare a veniturilor minime, în multe cazuri ele nu acoperă costurile unui trai decent. Rolul implementării unui salariu minim adecvat este extrem de important acum, după anii de pandemie, crize sanitare, de mobilitate, inflație în creștere și război la frontiera cu România.
România trebuie să implementeze venitul minim adecvat până în 2024
Nu toate țările membre UE vor avea același venit adecvat. Fiecare stat va trebui să îl stabilească în funcție de condițiile economice și sociale, puterea de cumpărare, nivelul productivității și evoluțiile indicatorilor macroeconomici la nivel național. Directiva UE și principiile specificate în acesta vor sta la baza stabilirii salariului minim pentru fiecare stat. Formula după care se calculează venitul lunar trebuie să asigure un trai decent și să poată acoperi coșul de consum minim pentru diverse bunuri și servicii necesare.
România este o țară cu venituri statutare, salariul fiind reglementat prin legi sau statut. În ultimii ani, țara noastră a înregistrat o evoluție mai lentă în ceea ce privește creșterile salariale. Potrivit datelor Eurostat, un salariu mediu brut la noi în țară este de 6.430 de lei, iar cel net este de 3.974 de lei. Salariul lunar minim brut este de 3.000 de lei, adică aproximativ 1.900 de lei salariul minim net.
Coșul minim de consum, pentru o persoană adultă, necesar pentru un trai decent este de 2.708 lei, scrie în raportul Avocatului Poporului. Potrivit acestui raport și valoarea salariului minim net pe lună, venitul este sub valoarea coșului de consum necesar pentru un trai decent.
„Dacă venitul minim garantat în România s-ar calcula având ca reper echivalentul a 50% din câștigul mediu brut pe economie – una dintre alternativele de calcul propuse de Directivă – (i.e., 50% din 6.430 lei = 3.215 lei), sesizăm că decalajul ar crește cu încă aproximativ 500 lei net și deci venitul minim garantat în România ar trebui să crească cu aproximativ 1.300 lei. Astfel, putem considera că venitul minim încasat astăzi (i.e., 1.900 lei) de un român este cu 50% mai mic (1.000 lei, în medie, în valori absolute) decât pragul care se presupune că îi asigură traiul decent”, potrivit unei analize realizată de Claudia Sofianu, partener, și Dan Răuţ, manager, EY România, publicat de stiripesurse.ro.