Câştigul salarial mediu net a crescut în decembrie 2022 cu 6,2%, față de noiembrie. Domeniile cu cele mai mari creșteri salariale

Câştigul salarial mediu net a crescut în decembrie 2022 cu 6,2%, față de noiembrie. Domeniile cu cele mai mari creșteri salariale Sursa foto: Dreamstime.com

Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat că salariul mediu net a crescut în decembrie 2022 cu 6,2% (257 lei) la 4.398 lei, faţă de noiembrie 2022. Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 13,4%.

Cele mai mari valori ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (11.540 lei). Cele mai mici s-au înregistrat în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2.361 lei), potrivit datelor INS. În luna decembrie 2022, câştigul salarial mediu brut a fost 7.107 lei, cu 428 lei (+6,4%) mai mare decât în luna noiembrie 2022.

De la un an la altul câștigul salarial mediu net a crescut cu 13,4%

Pe parcursul anului câștigurile salariale au înregistrat fluctuații, determinat de primele de sărbători sau de diferite premii. Evoluţia câştigului salarial real depinde, atât de fluctuaţiile câştigului salarial mediu net, cât şi de rata inflaţiei.

În luna decembrie 2022, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut comparativ cu luna precedentă. Aceste creșteri au fost datorită acordării de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte), cât şi reducerilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Domeniile de activitate cu cele mai mari creșteri și scăderi

Cele mai mari creșteri salariale s-au înregistrat: cu 53,1% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, cu 42,8% ȋn extracţia cărbunelui superior şi inferior, respectiv cu 38,6% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale; între 23% şi 30,5% în transporturi pe apă, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, industria metalurgică; între 13,5% şi 20,5% în telecomunicaţii, fabricarea altor mijloace de transport, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii.

În același timp, domeniile cu cele mai mari scăderi sunt în: silvicultură şi exploatare forestieră, cu 25,2%, fabricarea de mașini și utilaje, echipamente n.c.a, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, între 1,5% și 8%.

În învăţământ, câştigului salarial mediu net a scăzut comparativ cu luna precedentă (-4,2%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare, potrivit news.ro.