Cele mai mari jafuri din istorie

Cele mai mari jafuri din istorie

Cel mai mare jaf a avut loc în Irak, unde fiul lui Saddam Hussein intra fraudulos în posesia a 900 de milioane de dolari. Vă prezentăm un top al "jafurilor secolului", desfăşurate pe continente diferite şi cu metode inedite.

Includem şi un jaf celebru din România comunistă, produs în 1959, adică cu exact 50 de ani înainte operaţiunii armate de astăzi de la o bancă din Constanţa, de unde s-au furat circa 70.000 de RON. EUROPA

Jaful secolului XX, în Anglia

La 12 iulie 1987, doi bărbaţi furau circa 60 de milioane de lire dintr-un aşa-numit centru de depozitare sigură din apropierea Londrei. Infractorii au intrat în sediu şi au spus că vor să închirieze o cutie pentru a-şi depozita bunurile. Apoi, au scos armele şi l-au ameninţat cu moartea pe managerul unităţii.

Unul dintre bărbaţi a ieşit din sediu, punând în faţă o pancartă care anunţa că banca este închisă temporar.

După jaf, poliţiştii au găsit însă o pată de sânge la locul faptei, destul pentru a realiza că unul dintre autorii jafului este Valerio Viccei, cel căutat de poliţia italiană pentru 50 de astfel de infracţiuni în ţara natală.

Complicii lui au fost prinşi la 12 august 1987. Viccei a reuşit totuşi să fugă în America de Sud, fiind prins abia după întoarcerea în Anglia. Condamnat la 22 de ani de închisoare de autorităţile engleze, el a fost eliberat condiţionat în 1992. Deportat în Italia, a fost închis şi pentru infracţiunile comise aici, dar într-o închisoare cu regim deschis.

La 19 aprilie 2000, i-a fost permisă o eliberare de o zi. A încercat să scape cu ajutorul unui complice, dar a murit în schimbul de focuri cu poliţia.

Gaşca lui Ioanid, jaf din maşina Băncii

Banda lui Ioanid, formată din cinci intelectuali români cu origini evreieşti, a furat 1,6 milioane de lei dintr-o maşină blindată a Băncii Naţionale.

Jaful a avut loc în 1959. Securitatea a intrat pe fir, cei vinovaţi (Alexandru Ioanid, Paul Ioanid, Igor Sevianu, Monica Sevianu, Saşa Muşat şi Haralambie Obedeanu) fiind arestaţi în aproximativ două luni.

Datorită amănuntului că era mamă, Monica Sevianu nu a fost executată. Toţi ceilalţi au primit pedeapsa cu moartea, fiind executaţi, în secret, în 1960.

Sevianu a fost eliberată în 1964, fiind absolvită de pedeapsa cu viaţa graţie unei amnistii. În 1970, ea a plecat în Israel.

Asia

Cel mai mare jaf din istorie, în Irak

În luna martie 2003, luna în care Statele Unite au început bombardamentele în Bagdad, aproape un miliard de dolari erau furaţi de la Banca Centrală din Irak.

650 dintre cele peste 900 de milioane de dolari care au dispărut au fost găsite ulterior de trupele americane. Banii erau ascunşi în pereţii palatului fostului preşedintele irakian Saddam Hussein.

Mai mult, managerul general al băncii Rafidain, cea mai mare din Irak, susţine că tot atunci au mai fost furaţi 250 de milioane de dolari şi 18 miliarde de dinari irakieni.

În acelaşi an, un bileţel dovedea că Saddam Hussein hotărâse retragerea banilor şi suma îi era acordată fiului său Qusay. Banii au fost încărcaţi în camioane în aproximativ patru ore de apropiaţii lui Qusay. Qusay a fost ucis ulterior de armata americană, în timpul unei lupte. America de Sud

Jaf de 70 de milioane de dolari în Brazilia

Unul dintre cele mai mari şi mai ciudate jafuri din istorie a avut loc în oraşul Fortaleza, din nord-estul Braziliei. În zilele de 6 şi 7 august 2005, hoţii au pătruns printr-un tunel în sediul băncii centrale din acest oraş.

Au furat cinci containere gen seif, în care se aflau peste 164 de milioane de reali (70 de milioane de dolari). Banii erau neasiguraţi, oficialii băncii socotind că riscul de a păcăli sofisticatele sisteme de securitate este mult prea mic.

Întrucât a avut loc în timpul weekend-ului, imensa pagubă a fost descoperită abia la 8 august.

Doar câţiva dintre autorii jafului au fost prinşi până în prezent. Doar o optime din suma furată a fost recuperată.

America de Nord

Jaful anilor '50

La 17 ianuarie 1950, o bandă formată din 11 persoane jefuia o companie de securitate şi protecţie din oraşul american Boston.

Puţine indicii lăsate de criminali i-au făcut pe poliţişti să numească operaţiunea drept "infracţiunea secolului". S-au furat peste un milion de dolari lichizi şi circa 1,5 milioane în cecuri şi ordine de plată.

Cei 11 au fost prinşi abia în 1956, opt dintre hoţi fiind condamnaţi la închisoare pe viaţă.

Ne puteți urmări și pe Google News