Poveştile Fraţilor Grimm şi basmele româneşti culese de Petre Ispirescu se numără printre volumele cu care editurile îi ispitesc, anul acesta, pe cei mici. Tirajele cărţilor 3D aproape s-au epuizat
Cu 20 de ani în urmă, Salman Rushdie publica, pentru fiul său cel mare, Zafar, romanul "Harun şi Marea de Poveşti". Mai târziu avea să înfrunte reproşurile fiului mai mic, Milan, îmbufnat că pentru el nu scrisese vreodată o istorioară. Cu teama că cei 50 de ani cu care este mai în vârstă decât Milan, care are acum 13 ani, ar putea fi, cândva, prea mulţi, scriitorul şi-a dorit să spună, suficient de blând cât să nu doară, istoria unui posibil sfârşit.
În 1990, "Harun şi Marea de Poveşti" urmărea istoria micului Harun Khalifa şi a familiei sale, în special a tatălui său, renumitul povestitor Rasid Khalifa.
Ca o poveste din "O mie şi una de nopţi" adusă în contemporaneitate, romanul amesteca, asemenea unui puzzle, desene animate şi citate hazlii, scene din "Războiul Stelelor" şi inscripţii de pe panourile care mărginesc autostrăzile Kashmirului. Continuarea acestei poveşti a apărut abia anul acesta, romanul "Luka şi Focul Vieţii", scris pentru Milan.
Povestea îl urmăreşte pe micul Luka într-o călătorie în Lumea Magică, de unde trebuie să fure Focul Vieţii, singurul care l-ar putea readuce la viaţă pe tatăl său, povestitorul Rasid Khalifa, care căzuse pradă unui blestem ce l-a adâncit întrun somn malefic. Luka porneşte la drum cu un câine şi un urs de circ, o misterioasă şi adesea înspăimântătoare dublură a tatălui său, Tatanonimul, dar se întovărăşeşte şi cu alte făpturi magice care-i ies în cale, de la fermecătoarea Insultana de Zel, până la titanul Prometeu, un alt Hoţ al Focului.
"Milan îmi spunea mereu că nu sunt bătrân, că o să mai trăiesc mult de acum încolo. Am cu 50 de ani mai mult ca el. Tema mortalităţii, care este oricum una importantă, devine cu atât mai importantă când eşti cu 50 de ani mai mare decât fiul tău", spunea recent Rushdie, citat de Reuters.
Cele două cărţi semnate de Salman Rushdie fac parte din oferta Editurii Polirom pentru acest Crăciun şi se găsesc în librării la preţul de 37,95, respectiv 39,95 de lei.
Poveştile Fraţilor Grimm
Au fost o dată ca niciodată doi fraţi, Jacob şi Wilhelm Grimm, cei mai talentaţi din cei nouă copii ai unui avocat de curte german. Cei doi şi-au scris poveştile la începutul anilor 1800, în plină epocă de evaziune romantică, într-o Europă în care viaţa avea nevoie de un strop de fantezie ca să fie frumoasă şi într- o Germanie care era mai degrabă un conglomerat dezlânat de burguri sub tutela francezilor conduşi de Napoleon.
Prima colecţie de poveşti, care includea şi celebrele "Cenuşăreasa", "Albă ca Zăpada" sau "Frumoasa din Pădurea Adormită", a fost publicată în 1812. Apoi, colecţia s-a extins la 210 istorioare.
Se spune că "Poveştile Fraţilor Grimm", alături de Biblie, este cea mai citită carte din lume, probabil una dintre puţinele traduse în 160 de limbi ale Pământului, disponibilă inclusiv în variantele unor graiuri rare, precum inupiat, în Arctica, sau swahili în Africa.
Numai în Statele Unite au fost publicate 120 de ediţii ale acestor basme, iar poveşti ca "Cenuşăreasa" sau "Albă ca Zăpada" au ridicat celebrele studiouri Disney.
În limba română, ediţia integrală a acestor poveşti, cu ilustraţii de Ludwig Richter, este una dintre propunerile Polirom pentru acest Crăciun. Cartea este disponibilă în librării la preţul de 42,32 de lei.
Din poveştile popoarelor
Tot în oferta pentru copii a Editurii Polirom se numără o serie de basme ale poparelor, cinci volume, cu ilustraţii, care propun aventuri fantastice în lumile şi culturile din care au fost culese.
Zboruri nebune cu covorul fermecat în "Cele mai frumoase basme arabe" (34, 94 de lei, cu ilustraţii de Radu Răileanu), o aventură prin palate de cleştar şi mărgean, grădini fermecate, cu bolţi de trandafiri, prin bazaruri orientale şi prin deşert, locuri ticsite de sultani, califi şi viziri, prinţese, ginni şi vrăjitoare. Pitici şi spiriduşi în "Cele mai frumoase basme spaniole" (31,73 de lei selecţie de Jose MarÃa Guelbenzu, cu ilustraţii de Carmen Parii), o poveste cu sfinţi ce coboară pe Pământ să-i pună la încercare pe oameni sau cu prinţese vrăjite care îşi aşteaptă în palate de cristal cavalerii.
"Cele mai frumoase basme ruseşti" (31,73 de lei, o selecţie şi traducere de Iozefina Danilov şi Ilie Danilov, cu ilustraţii de Radu Răileanu) adună peste o sută de basme populare ruseşti, cu traduceri realizate după culegeri editate în Rusia în perioada 1950-1985. Tigrii vorbesc, iar elefanţii poartă în spinare regi şi prinţese în "Cele mai frumoase basme bengaleze" (26,08 de lei), iar "Basmele de pe Tigru şi Eufrat" (24,67 de lei, cu ilustraţii de Radu Răileanu ) propun o aventură în lumea magică a ifriţilor şi a devilor.
Mircea cel Bătrân era tânăr
Lecţia despre Mircea cel Bătrân, care a ţinut frâiele Munteniei între 1386 şi 1418, ducând legendare bătălii cu turcii, a fost repetată în şcoală suficient încât renumele ei să nu se piardă. Mai ales dacă, pe lângă lecţiile de istorie, punem la socoteală şi câteva versuri din Scrisoarea III a lui Eminescu, celebra evocare a bătăliei de la Rovine, pe care puţini nu o ştiu pe dinafară.
Sultanul îl sfidează pe Mircea spunându-i: "Şi, purtat de biruinţă, să mă-mpiedic de-un moşneag?". În realitate, la Rovine, Mircea era foarte tânăr, avea abia 40 de ani, iar Eminescu pare să se fi înşelat cu privire la înţelesului epitetului «cel Bătrân»", atenţionează Neagu Djuvara.
Povestea primului voievod Mircea, marele Mircea, căruia i se spunea "cel Bătrân", adică cel din vechime, se află în cartea "Mircea cel Mare şi luptele cu turcii" de Neagu Djuvara - ediţia a III-a revizuită şi adăugită -, o carte din colecţia de sezon recomandată de Editura Humanitas, care se găseşte în librării la preţul de 29 de lei.
Lecţia de istorie ar putea continua, mai ales pentru cei care nu ştiau că zmeii n-au chip şi trăsături distinctive, dar care îşi doresc să redescopere lumea lor mitologică ce părea pierdută pentru totdeauna. Humanitas recomandă "Enciclopedia zmeilor" de Mircea Cărtărescu - ediţia a II-a (49 lei), o carte ilustrată din abundenţă cu desene după natură, realizate cu inspiraţie de Tudor Banuş.
Urme ale mitologiei zmeilor există, e drept, în folclorul românesc, dar lipsa veştilor despre ei e suplinită din plin de cele douăsprezece specii de zmei din enciclopedie, prezentate în habitatul lor natural, cu anatomia, istoria, limba, obiceiurile, ocupaţiile, ştiinţa şi artele lor.
În plus, o serie de zece poveşti subtil înlănţuite prilejuiesc şi o simpatică întâlnire cu zmei vii, încă în plină acţiune, prezentaţi în toate împrejurările vieţii acestora. Amatorii de mistere ar putea continua aventura în lumea extraterestră alături de George, într- o poveste asezonată cu o mulţime de informaţii ştiinţifice fascinante, în 32 de pagini cu imagini color din spaţiul extraterestru.
"George, în căutarea de comori prin cosmos", de Lucy şi Stephen Hawking, publicată de Humanitas şi disponibilă în librării la preţul de 42 lei, promite o serie de aventuri fermecătoare şi pline de suspans, îmbogăţite de informaţii din domeniul astronomiei, inclusiv despre cele mai recente teorii care au fost formulate cu privire la formarea şi la evoluţia universului.
Vânzări în spiritul Crăciunului-Ce-Va-Să-Vină
"Povestea de Crăciun", a lui Charles Dickens (50 de lei), a adus deja recorduri de vânzări Editurii Litera. Copiii se dau în vânt încă după istoria lui Ebenezer Scrooge, un zgârie-brânză bătrân şi ursuz care îi priveşte cu ură pe toţi cei din jur şi care are oca zia să se schim be doar într-o noapte de Ajun (la fel de îngheţată ca inima lui), în care i-au călcat pragul trei vizitatori fantomatici: Spiritul Crăciunului-Trecut, al Crăciunului- de-Acum şi al Crăciunului- Ce-Va-Să-Vină. De altfel, istoria lui Scrooge a inspirat, anul acesta, mai multe edituri, care au publicat propriile versiuni ale poveştii, cu ilustrare diferită şi, în fiecare dintre cazuri, remarcabilă. Povestea lui Dickens editată de Corint Junior costă 49,90 de lei, iar cea de la Editura Art - 34,90 de lei.
Pentru că în iarna aceasta au căutare volumele pentru copii editate în condiţii grafice excelente, Editura Litera, la con curenţă cu Editura Crişan, a umplut vitrinele librăriilor de cărţi spectaculoase.
Aventurile lui Pinocchio, ilustrate de Roberto Innocenti (59,90 lei) sau "Poveştile de la Moş Crăciun", de Fabrice Lelarge, Anne-Marie Frisque (29 de lei), poveşti excelent ilustrate, la finalul cărora sunt scrise reţete delicioase şi idei trăsnite de bricolaj, sau "Vine Crăciunul", de Marie Duval şi Alain Jost (44,99 lei), un album cu cinci poveşti de spus la gura sobei, întrerupte de câteva delicioase reţete de biscuiţi şi de idei de împodobit bradul.
Basmele lui Petre Ispirescu
Basmele lui Petre Ispirescu au mai multe să le spună, probabil, celor care au trecut deja de 30 de de ani, cei pentru care "Greuceanu" rivaliza cândva doar cu baiaderele din "O mie şi una de nopţi" sau cu fabulele lui La Fontaine. Cea mai importantă operă a folcloristului Petre Ispirescu, culegerea "Legende sau basmele românilor. Ghicitori şi proverburi", a fost publicată pentru prima dată în 1882, cu o prefaţă de Vasile Alecsandri.
Unele dintre cele mai frumoase basme româneşti, de la "Prâslea cel voinic şi merele de aur", la"Greuceanu" sau"Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte" au fost adunate de Editura Corint Junior într-o ediţie de lux, adresată întregii familii. Ediţia, care se găseşte în librării la preţul de 64,90 de lei, îşi propune să readucă în atenţia cititorilor aceste poveşti pline de pilde, scrise într-o limba română autentică şi savuroasă.
Farmecul graiului vechi nu se risipeşte, deşi, pentru o lectură mai uşoară, textul poveştilor a fost adaptat. Au fost păstrate, însă, arhaismele şi regionalismele, explicate, unde este cazul, în note de subsol.
Magia cărţilor 3D
Editura Rao propune o poveste veche de 67 de ani, niciodată uitată, "Micul prinţ", care apare acum şi în ediţie pop-up.
Un gen aparte, în acelaşi timp şi poveste poetico-filosofică, şi mit iniţiatic, "Micul prinţ" este un titlu accesibil tuturor categoriilor de vârstă, o istorie fermecătoare, spusă întrun limbaj simplu, dar plin de poezie.
Prezenta ediţie pop-up, în care aproape toate ilustraţiile sunt în relief, ar putea fi cadoul ideal pentru copiii de toate vârstele, chiar dacă preţul testează bugetul moşului cu 87,90 de lei.
Din seria cărţilor 3D, volumul "Prădătorii" de Lucio&Meera Santoro (79,90 de lei), de la Editura Corint Junior, readuce la viaţă păianjeni, tigri, crocodili şi alte ani male feroce, care par să se desprindă (la propriu) din pagini.
"NEPOŢILOR LE PLACE!"
Cărţi spectaculoase, bune de pus sub brad
Probabil cele mai spectaculoase cărţi ale sezonului, editate în condiţii grafice excelente, sunt aduse în librării anul acesta de Editura Crişan. Pentru că volumele sunt atractive, cu coperte cartonate şi ilustraţii deosebite, tirajele multora dintre poveştile celebre, precum "Albă ca Zăpada", ediţie 3D, "Alice în ţara minunilor" sau "Prinţese şi zâne", au fost deja epuizate.
Rămân totuşi ceva speranţe în "goana după cadou", cum ar fi "Cartea mea uriaşă cu animale", care este exact cum promite, un volum supradimensionat din colecţia "Cartea mea uriaşă", cu ilustraţii extraordinare realizate de Andre Boos şi un text de Celine Potard, disponibilă în librării la preţul de 38,92 de lei, sau " Ferma veselă", la preţul de 27,22 de lei.
DARURI DE ASCULTAT
Aventuri audio cu Baronul Münchhausen
Puţini ştiu că Baronul Münchhausen a trăit cu adevărat. S-a născut în orăşelul Bodenwerder, din Saxonia de jos, la 11 mai 1720, şi a murit în Hanovra, la 22 februarie 1797. Se numea Karl-Friederich Hyeronimus von Münchhausen, era baron, pasionat de vânătoare şi-i plăceau, pesemne, şi călătoriile. "Aventurile baronului Münchhausen", o poveste scrisă de Gottfried August Bürger şi excelent interpretată de actorul Ion Lucian, sunt disponibile acum şi pe audiobook, o versiune ce conţine, pe 3 CD-uri, cartea intergrală.
Albumul este editat de Humanitas şi disponibil în librării la preţul de 90 de lei. Din colecţia de audiobookuri Humanitas mai fac parte cărţile "Privighetoarea şi trandafirul", de Oscar Wilde, în lectura lui Marius Manole, traducerea Marius Chivu - care conţine trei poveşti: "Prinţul fericit", "Privighetoarea şi trandafirul" şi "Uriaşul egoist" (disponibilă în librării la preţul de 30 de lei) şi "Cercul mincinoşilor. Poveşti filosofice din lumea întreagă", de Jean-Claude Carriere, în lectura lui Valentin Uritescu, reprezintă o selecţie de 78 de poveşti filosofice culese din lumea întreagă, disponibilă pe audio book în librării la preţul de 30 de lei.