Cele mai frecvente probleme sexuale despre care se discută în psihoterapie

Cele mai frecvente probleme sexuale despre care se discută în psihoterapie

Când ne uităm la secvențe fierbinți din filme, ceea ce ne incită și ne face să rezonăm cu secvența respectivă este interesul reciproc al partenerilor care apar mereu la un moment potrivit, fiecare partener participând profund și pasionat la experiență. În viața reală, totuși, conexiunea sexuală între partenerii de viață este rareori atât de simplă și la îndemână.

Viața sexuală își pune amprenta pe cuplu, prin felul în care partenerii relaționează, evoluează și, mai ales, prin modul în care aleg să-și depășească problemele în timp. Lipsa vieții sexuale poate reflecta mai multe probleme care pot avea legătură cu latura emoțională, fizică, sentimentală, și chiar cu cea a evoluției personale.

Monotonia

Probabil cel mai comun conflict sexual pe care l-am întâlnit este cel al libidoului neadecvat sau discrepanța dorințelor dintre parteneri. Este normal să faci frecvent sex atunci când o relație este la început și ambii parteneri se pot bucura de tot ce le aduce nou relația, partenerul și noul context în care se găsesc. Dar, pe măsură ce o relație crește și se dezvoltă pe termen lung, este normal ca un partener să vrea sex mai mult decât celălalt. Cel care dorește mai mult sex poate să se simtă neapreciat, respins sau chiar neplăcut, în timp ce partenerul mai puțin interesat se poate întreba dacă există ceva în neregulă cu el sau cu ea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Infidelitatea

După ce un partener înșală, chiar dacă îi pare rău ulterior, este foarte dificil pentru partenerul trădat să continue să facă sex ca înainte. Sexul poate fi asociat cu diverse stări, cum ar fi cu furia, dezamăgirea sau cu rușinea, iar în acest context viața sexuală a cuplului ajunge să devină un calvar. Odată cu acest context apare și teama de bolile cu transmitere sexuală și, nu în ultimul rând, cu pierderea încrederii între parteneri după infidelitate, ceea ce inevitabil tot la răcirea vieții sexuale duce. Deși nu suntem mereu conștienți de acest aspect, la baza unei vieți sexuale optime stă încrederea dintre parteneri și atunci când această încredere este încălcată, confortul și deschiderea sexuală pot fi foarte greu de dezvoltat din nou. Când vine vorba de infidelitate, sunt persoane care știu și pot să ascundă acest aspect în fața partenerului, dar pe termen lung există repercusiuni în ambele situații.

Disfuncțiile sexuale

Disfuncția sexuală, în sens psihologic sau fizic, prezintă, de asemenea, obstacole semnificative în calea unei vieți sexuale satisfăcătoare. Pentru bărbați, disfuncția erectilă sau ejacularea prematură pot diminua încrederea în performanța sexuală și îi pot face pe alții să evite un act sexual. Dar nu doar bărbații întâmpină dificultăți sexuale cu origine fizică. Pentru unele femei, inhibarea orgasmului - din cauza efectelor secundare ale medicamentelor sau altor afecțiuni medicale, pot transforma un act sexual într-un exercițiu fizic care, în timp, să se transforme într-o frustrare profundă.

Apariția unui copil

Cuplurile care au copii știu că noul statut de părinte pune la încercare relația dintre cei doi parteneri. Considerăm că apar alte priorități, timpul ne este mult diminuat, apare stresul și o paletă largă de alte noi griji și tot acest tablou nu favorizează spontaneitatea sexuală. Sunt tot mai frecvente situațiile în care părinții acceptă să împartă patul cu copilul sau chiar ca mama să doarmă cu copilul în același pat, exilându-și partenerul. Nu realizăm că ruptura dintre parteneri duce la divorț și, pe termen lung, cel care va avea de suferit este tot copilul. Este o falsă idee că atunci când ne sacrificăm cuplul oferim mai multă afecțiune copilului.

Despre acest subiect se pot scrie pagini întregi pentru că există multe spețe, multe conjuncturi prin care partenerii pot să se găsească. Însă viața sexuală nu este importantă doar prin prisma cuplului,ci și a sănătății fizice și psihice. Iar acest aspect ar trebui să ne determine să-i oferim importanța cuvenită și să nu o neglijăm.