Cele două țări non-asiatice care şi-au consolidat relațiile cu Rusia lui Putin anul acesta

Cele două țări non-asiatice care şi-au consolidat relațiile cu Rusia lui Putin anul acesta Sursa foto: Administratia Prezidentiala Rusa

Rusia este din ce în ce mai izolată, dar numai de Occident. Mai multe puteri asiatice și țări africane mențin legături economice și de securitate cu Moscova după începerea invaziei din Ucraina. Unele guverne chiar și-au întărit relațiile cu Kremlinul, cum este cazul Chinei, dar și țări precum Kenya, al cărei președinte William Ruto a anunțat un nou acord comercial cu Rusia privind cooperarea internațională.

Acest succes diplomatic pentru Putin vine după o călătorie a ministrului rus de Externe Serghei Lavrov în Africa, unde a fost primit de președintele kenyan, care a indicat că există "potențial" între cele două națiuni de a continua să crească. Ruto a cerut o soluționare "respectuoasă" a conflictului de ambele părți.

Liderul kenyan i-a transmis lui Lavrov necesitatea reformării Consiliului de Securitate al ONU pentru "a-l face mai reprezentativ" și pentru a include interesele tuturor țărilor africane. "Continentul ar putea oferi idei, sugestii și experiențe care ar fi foarte utile pentru întreaga lume", a spus el. Relațiile bune cu Kenya au dat roade și, în ultimele ore, Rusia a anunțat că va livra 30.000 de tone de cereale în Kenya după ce a asigurat că acordul recent extins de cereale de la Marea Neagră "nu funcționează".

O delegație de lideri din țări africane este programată să călătorească în curând la Moscova și Kiev pentru a discuta un plan de pace privind Ucraina, după ce ambele țări și-au exprimat deschiderea față de începerea unui proces de mediere condus de Africa de Sud.

Ne puteți urmări și pe Google News

Război în Ucraina

Această ţară africană este marele aliat al Moscovei pe continentul negru. Poziția prietenoasă a Africii de Sud față de Putin după invazie a fost criticată pe scară largă de puterile occidentale. Motivele pentru a explica această abordare sunt mai multe. Pe de o parte, merită să vorbim despre relațiile istorice puternice ale țării sud-africane cu Rusia, despre faptul că ambele aparțin grupului BRICS, dar și despre investițiile mari pe care companiile ruse le-au făcut în Africa de Sud, a cărei politică de non-intervenție în treburile altor țări este pe placul Moscovei.

Trebuie amintit că Pretoria face parte din Drumul Mătăsii, planul ambițios chinez de a uni mai multe continente printr-un coridor de infrastructură navală și terestră pentru a extinde relațiile comerciale ale Chinei cu țările din întreaga lume, în special cu cele din Africa. Poziția sud-africană de a nu condamna invazia într-un vot important la ONU a atras mult atenția analiștilor, întrucât este vorba despre o țară care a simţit pe propria piele violența politicii instituționale a apartheidului până în anii ’90 .

La votul ONU menționat mai sus din 2022, care a condamnat Rusia pentru invazie, 17 țări africane s-au abținut, 8 nu au votat, iar Eritreea a votat direct împotriva acesteia. S-a reflectat astfel influența Rusiei asupra continentului african. Poziția multor țări africane față de Rusia este motivată nu doar de raţiuni economice, ci și de unele de natură istorică, când URSS a susținut mișcările anticoloniale și de eliberare din secolul XX, precum lupta împotriva regimului segregaționist de apartheid în cazul Africii de Sud.

În urmă cu câteva zile, ambasadorul SUA în Africa de Sud, Reuben Brigety, a acuzat această țară că a furnizat Rusiei arme în timpul războiului condus de Moscova împotriva Ucrainei, în ciuda neutralității pe care Pretoria pretinde că o menține în conflict. "Înarmarea rușilor este extrem de gravă. Și nu considerăm că această problemă este rezolvată. Și am dori ca Africa de Sud să-și practice politica de nealiniere", a subliniat diplomatul. (Rador)