Cele 11+1 posibile cauze ale APOCALIPSEI: rezultatele ultimului studiu stiintific

Cele 11+1 posibile cauze ale APOCALIPSEI: rezultatele ultimului studiu stiintific

Un grup de cercetatori de la Oxford University’s Future of Humanity Institute si de la Global Challenges Foundation a efectuat un studiu ale posibilelor cauze care ar putea duce la apocalipsa. Au identificat astfel 11+1 posibile cauze; unele naturale, altele generate chiar de noi, oamenii.

Omenirea ar putea sa dispara intr-o buna zi – lasand Pamantul asa cum era inainte de aparitia stramosilor nostri indepartati, acum multe milioane de ani. Un studiu recent al posibilelor cauze care ar putea duce la acest dezastru arata ca acestea sunt, in numar de 11+1, urmatoarele:

O pandemie globala

Aparitia unui virus letal, care ar avea caracteristici teribile: incurabil, fatal in majoritatea cazurilor; extrem de usor de transmis (precum gripa) si cu o perioada de incubatie lunga (ca si SIDA) Un astfel de virus ar putea extermina omenirea.

Eruptia unui supervulcan

Eruptia unui Vulcan cu o capacitate de circa 1000 de ori mai mare ca eruptiile normale ar arunca in atmosfera o cantitate de praf enorma; aceasta ar absorbi razele Soarelui generand o iarna perpetua, care probabil ne-ar ucide.

Inteligenta artificiala

Dezvoltarea inteligentei artificiale – problema intens dezbatuta – ar putea reprezenta un pericol pentru omenire in momentul in care robotii inteligenti si-ar d seama ca nu au nevoie de noi, ba chiar reprezentam o problema. In acel moment ar putea sa suprime omenirea.

Schimbarile climatic extreme

Incalzirea globala ar putea reprezenta un pericol enorm. O incalzire de circa 4-5 grade, generata de activitatile noastre nesabuite, ar putea transforma teritorii enorme ale planetei in zone in care este imposibil de locuit. Acest dezastru ar da nastere unor probleme la nivelul intregii omeniri care ne-ar putea distruge.

Biologia sintetica

Ingineria genetica reprezinta o mare oportunitate pentru vindecarea multor boli; totusi, exista si riscuri. Manipularile genetice s-ar putea intoarce impotriva noastra; in plus biologia sintetica ar putea fi folosita de bio-teroristi cu un efect devastator.

Impactul unui asteroid

Daca un asteroid cu diametrul mai mare de 5 km ar lovi Terra (se considera ca un asemenea eveniment se intampla a data la circa 20 di milioane de ani) acesta ar putea distruge omenirea; nu atat din cazua impactului, cat din a prafului aruncat in atmosfera care ar absorbi lumina oarelui ducand la o iarna extrem de lunga.

Colapsul ecologic

Oamenii depend de ecosistem; daca in urma activitatilor noastre s-ar produce un colaps ecologic acesta ar avea influente dramatice inclusiv asupra noastra.

Nanotehnologiile

Acestea, pe langa enormele beneficii pe care ni le vor putea da, ar putea genera un super-organism care sa ne ucida, doar pe noi sau chiar intregul ecosistem.

Un razboi nuclear

S-a estimate ca riscul unui razboi nuclear in acest secol este de circa 10%; cantitatea enorma de bombe nucleare pe care le detine omenirea ar putea sa ne distruga: direct sau indirect (iarna nucleara).

Guverne distructive

Un guvern incapabil sa resolve problemele societatii, sau un guvern care chiar sa le genereze pentru manipularea societatii (spre totalitarism) ar putea genera o serie de probleme care, in final sa duca la autodistrugerea omenirii.

Colapsul global al societatii

Un colaps al economiei mondiale ar duce in scurt timp la disparitia societatii pe care o cunoastem; insasi existenta statelor ar fi pusa in pericol. Haosul ar domina si omenirea ar putea sa dispara, nefiind capabila sa infunte aceste problema.

Cauze necunoscute

In aceasta categorie intra toate posibilele cauze care nu au fost amintite anterior si la care cei care au efectuat acest studiu nu s-au gandit.

Apocalipsa poate veni oricand; atat din cer cat si de pe Pamant.

Un motiv in plus sa rezolvam problemele terestre inainte ca acestea sa ne distruga si sa ne concentram pe rezolvarea pericolelor ca ar putea veni din cer cu ajutorul stiintei.

Articol scris de Cătălina Oana Curceanu, prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia) şi colaborator al Scientia.ro