Cel puțin 30 de cadavre au fost găsite pe un vas care plutea în largul coastei capitalei Senegalului, au anunțat autoritățile locale, pe măsură ce numărul emigranților care părăsesc Africa de Vest crește.
Marina a fost informată de prezența navei duminică seara și a trimis o patrulă cu barca în zonă, la 70 de kilometri (38 de mile marine) de Dakar, a declarat Ibrahima Sow, purtătorul de cuvânt al armatei din Senegal într-un comunicat.
„Până acum, au fost numărate 30 de cadavre”, a spus Sow. Starea avansată de descompunere a cadavrelor îngreunează foarte mult procesul de identificare. Anchetele vor oferi mai multe informații cu privire la numărul morților și la originea ambarcațiunii.
Cazurile sunt tot mai dese
La începutul acestei luni, un vad care transporta 89 de emigranți la bord s-a răsturnat în largul coastei Senegalului. Cel puțin 37 de persoane au murit, potrivit autorităților senegaleze.
Mulți dintre emigranți părăsesc Africa de Vest prin Senegal. Ei fug de război, sărăcie și lipsa locurilor de muncă. Majoritatea se îndreaptă către Insulele Canare, un arhipelag spaniol aflat în largul coastei Africii de Vest, care este folosit ca o placă turnantă spre Europa continentală, anunță bbc.
De la începutul anului, peste 22.300 de persoane au aterizat în Insulele Canare, cu 126% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit statisticilor publicate de Ministerul de Interne al Spaniei. Cei mai mulți dintre ei erau emigranți.
Luna trecută, armata senegaleză a declarat că a arestat 453 de emigranți și „membri ai rețelelor de contrabandă” în cadrul unei operațiuni de 12 zile de patrulare a coastei. Mai mult de jumătate dintre cei arestați erau cetățeni senegalezi.
În iulie, o barcă în care erau 300 de emigranți, majoritatea din Gambia și Senegal, s-a răsturnat în largul Mauritaniei. Mai mult de 20 dintre ei au murit și cel puțin alți 150 au dispărut în apă.
Ruta Atlanticului din Africa de Vest la Insulele Canare este una dintre cele mai mortale din lume. Deși nu există un număr exact de morți din cauza lipsei de informații cu privire la plecările din Africa de Vest, se estimează că este vorba de mii de decedați.