Patru mii de cadavre au fost furate din crematorii și folosite la proteze medicale
- Emanuel Nițulescu
- 9 august 2024, 20:01
Hong Kong. Un grup criminal din China a furat aproximativ patru mii de cadavre din crematorii și laboratoare medicale pentru a le folosi la realizarea de proteze medicale. Infractorii au câștigat aproximativ 380 de milioane de yuani (circa 53 de milioane de dolari) din afacerea ilegală de vânzare de țesut osos.
Au fost confiscate peste 34 de mii de proteze
Avocatul Yi Shenghua a declarat pentru South China Morning Post, că poliția din orașul Taiyuan (provincia Shanxi) investighează un caz de furt în masă de rămășițe umane pentru producerea de proteze alogene. Potrivit acestuia, compania Shanxi Aorui Biomaterials a cumpărat ilegal cadavre și membre în provinciile Sichuan și Shandong, precum și în regiunea autonomă Guangxi Zhuang.
Poliția chineză ar fi confiscat 18 tone de oase și peste 34 de mii de proteze terminate sau aproape finalizate. Sursele din cadrul instituției au mai indicat că CEO-ul Shanxi Aorui Biomaterials, numit Su, a mărturisit că a furat peste 4 mii de corpuri umane din crematorii din provinciile Yunnan, Guizhou și Sichuan, precum și orașul Chongqing.
Personalul crematoriilor a dezmembrat cadavrele pentru transport și prelucrare ulterioară.
Printre furnizorii de rămășițe umane se numără și Centrul de Cercetare a Ficatului de la Spitalul Universitar Qingdao (provincia Shandong), relatează South China Morning Post.
Potrivit avocatului, un total de 75 de suspecți au fost reținuți pentru participare la schema penală în acest caz.
Autoritățile investighează furtul
Un purtător de cuvânt al Procuraturii orașului Taiyuan a confirmat că autoritățile investighează „furtul și revânzarea rămășițelor pentru profit”, dar a refuzat să ofere mai multe detalii, invocând „complexitatea cazului”. O sursă din procuratură a declarat însă, că o facultate de medicină și trei case de pompe funebre sunt investigate pentru că ar fi vândut, de asemenea, cadavre grupului criminal.
În mod obișnuit, realizarea de proteze alogene se face din material osos de la pacienți decedați. Cu toate acestea, îndepărtarea țesutului osos în aceste scopuri trebuie să aibă loc cu acordul acestora (cît erau încă în viață) sau al aparținătorilor lor.
Grefa osoasă alogenă implică utilizarea osului provenit de la un donator uman decedat și trece printr-un proces riguros de prelucrare pentru a garanta faptul că nu există riscul de transmitere a bolilor. Spre deosebire de grefa autogenă, care necesită două intervenții chirurgicale, grefa alogenă este considerată o procedură mai puțin invazivă, deoarece necesită doar o singură operație.