Cel mai vechi monument medieval din Bucureşti: Curtea Domnească

Cel mai vechi monument medieval din Bucureşti: Curtea Domnească

Muzeul Curtea Veche organizează expoziția intitulată: ,,Curtea Domnească. Șase secole de istorie”, cu prilejul împlinirii a 556 de ani de la prima atestare documentară a Bucureștiului.

Sâmbătă, 19 septembrie 2015, la ora 10:00, va avea loc deschiderea oficială a expoziţiei la Palatul Voievodal Curtea Veche, str. Franceză, nr. 21-23, Bucureşti.

Expoziția își propune să prezinte vizitatorilor etapele principale ale devenirii Curții Domnești din București, pornind de la fortăreața de secol XIV, continuând cu cetatea lui Vlad Țepeș și Palatul din vremea lui Mircea Ciobanul, și încheind cu perioada de glorie din vremea lui Constantin Brâncoveanu. Sunt consemnate mărturii ale celor care au fost în vizită la Curtea Domnească din București, cu ajutorul cărora ne putem imagina cum arăta acest complex domnesc, într-o încercare de a suplini lipsa unor planuri, hărți sau desene privind acest loc. Este prezentat şi momentul în care vestigiile importante ale Capitalei noastre au fost scoase la lumină grație cercetărilor arheologice de la mijlocul secolului trecut.

Reşedinţa principilor Ţării Româneşti

Ne puteți urmări și pe Google News

Muzeul este organizat in incinta Curţii Domneşti, reşedinţă a principilor Ţării Româneşti începând din secolul al XIV-lea. Muzeul Curtea Veche este cel mai vechi monument medieval din Bucureşti. Între anii 1459-1660, Bucureştiul a fost reşedinţa domnitorilor Ţării Româneşti, în paralel cu vechea capitală a Târgoviştei iar după anul 1660 a rămas capitală unică. Perioada de glorie a Curţii Domneşti a fost în timpul domniei lui Constantin Brâcoveanu (1688-1714), când suprafaţa palatului si a grădinilor însumau 25.ooo de metri pătraţi, într-un perimetru delimitat azi, la sud, de râul Dâmboviţa, la vest de străzile Smârdan şi Şelari, la nord de artera comercială Lipscani, iar la est de bulevardul I.C. Brătianu. După anul 1798 acest perimetru este licitat iar pe locul său au apărut străzi şi cartiere moderne. Muzeul a fost amenajat între anii 1969-1974 şi păstrează în cea mai mare parte amprenta istorică a secolului al XVIII-lea precum şi fragmente de ziduri din timpul domniei lui Vlad Ţepeş (1456-1462), alături de fundaţiile primei reşedinţe din secolul al XIV-lea. (sursa: www.muzeulbucurestiului.ro).