Cel mai vechi joc din lume nu a fost inventat în Egipt. Noi dovezi despre originea sa

Cel mai vechi joc din lume nu a fost inventat în Egipt. Noi dovezi despre originea saZaruri. Sursa foto: Pixabay

Cel mai vechi joc din lume, numit „58 de Găuri”, a fost în centrul a numeroase controverse cu privire la originea sa. Și în timp ce dovezile anterioare au susținut că acesta ar fi fost inventat în Egipt, noile cercetări le demontează.

Prima mențiune a jocului pe tablă datează din Egiptul Antic, în timpul celui de-al doilea mileniu î.Hr. Cu toate acestea, cercetările recente au dezvăluit dovezi ale jocului în Caucazul de Sud, datând din aceeași perioadă, provocând astfel întrebări cu privire la originile sale.

Cel mai vechi joc din lume nu a apărut în Egipt

Cel mai vechi exemplu datat provine dintr-un mormânt situat în el-Assasif, o necropolă în apropiere de Luxor, de-a lungul malului vestic al orașului Teba, Egipt. Jocul este probabil asociat cu unul dintre oficialii faraonului Mentuhotep al II-lea, care a domnit între anii 2060 și 2009 î.Hr.

Încă un exemplu a fost descoperit în Stratul II la Kültepe, în Anatolia centrală, cu o dată probabilă de în jurul anilor 1885-1836 î.Hr.

Datorită faptului că cele mai vechi exemple datate au fost descoperite în Egipt, a fost frecvent presupus că acesta a fost locul de origine al jocului. Cu toate acestea, unii cercetători au susținut că jocul ar putea să fi apărut în sud-vestul Asiei, unde a fost popular și pare să fi fost utilizat pe o perioadă mai îndelungată și mai consistentă.

Cercetări noi efectuate de arheologii Walter Crist și Rahman Abdullayev aduc dovezi mai convingătoare pentru susținerea originalității celui mai vechi joc din lume.

Cel mai vechi joc din lume

Cel mai vechi joc din lume. Sursa foto: Wikipedia

Există dovezi din Azerbaidjan care indică faptul că oamenii practicau acest joc în perioada târzie a mileniului al treilea până la începutul mileniului al doilea î.Hr., mult înainte de apariția sa în Egipt.

În plus, pare că cei care participau la acest joc erau implicați și în interacțiuni regionale care se întindeau în sud-vestul Asiei în acea perioadă.

Cea mai bine documentată versiune a jocului provine din Baku

„Diversitatea tablelor de joc cu cincizeci și opt de găuri din sud-vestul Asiei, precum și apariția și longevitatea lor timpurie acolo, oferă un argument mai puternic pentru o origine mai nordică decât Egiptul”, explică autorii.

Cel mai vechi joc din lume are o versiune extrem de bine documentată ce provine dinRezervația Națională Gobustan, situată în apropierea malului vestic al Mării Caspice, în sud-vestul Bakuului.

Jocul constă într-un model sculptat în piatră și a fost descoperit accidental în 2015.

Au fost descoperite alte exemple ale acestui joc la siturile din Ağdaşdüzü, Yeni Türkan și Dübəndi.

Conform lui Crist și Abdullayev, jocul s-a răspândit prin rutele comerciale, mai degrabă decât prin intermediul obiectelor sau ideilor propagate prin cuceriri.

Deși munca lor sugerează că „58 de Găuri” ar fi putut să-și aibă originea în sud-vestul Asiei înainte de a deveni popular în Egipt, autorii subliniază că sunt necesare mai multe informații pentru a atribui creditul pentru inventarea sa unei culturi individuale.

Cum se joacă cel mai vechi joc din lume

Tabla are în total 58 de găuri, dispuse în două linii paralele, fiecare conținând câte 10 găuri în centru, înconjurate de un arc format din 38 de găuri. În timpul jocului, fiecare jucător folosește cinci țăruși și îi mută succesiv de la punctul de plecare până la punctul final de pe tabla sa.

Anumite găuri sunt interconectate prin linii, care acționează ca „tobogane” sau „scări”, oferind jucătorilor șansa de a avansa rapid sau de a fi întorși înapoi.

Joc

Joc. Sursa foto: TheAndrasBarta/ Pixabay

Numărul de poziții pe care un jucător le poate muta este determinat de aruncarea zarului, a unor bețe sau prin intermediul unui mecanism similar. De remarcat că jocul a suferit modificări de-a lungul secolelor, astfel că modul de joc poate varia în funcție de perioadă sau locație.

Până acum, aproximativ 80 de table de joc au fost colectate și sunt expuse în muzee din întreaga lume. Forma specifică a tablei pentru cel mai vechi joc din lume este considerată adesea un indicator al locului și perioadei în care a fost creată, iar exemplare au fost descoperite în diverse regiuni, inclusiv în Egipt, Levant, Mesopotamia, Iran și Anatolia, potrivit IFL Science.