Evenimentul Zilei > Justitie > Cel mai vechi dosar din țară e pe rolul Judecătoriei Oradea
Cel mai vechi dosar din țară e pe rolul Judecătoriei Oradea

Cel mai vechi dosar din țară e pe rolul Judecătoriei Oradea

Conform raportului Inspecției Judiciare, în 2021, pe rolul instanțelor din Oradea erau 44 de dosare mai vechi de 10 ani. La nivel național erau 645 de dosare. Cel mai vechi dosar pe rolul unei instanțe din România are însă 17 ani și e pe rolul Judecătoriei Oradea.

Pe rolul judecătoriei Oradea se află încă dosarul 8386/271/2006, dosar aflat în etapa administrării probei cu expertiza și în care încă nu există răspuns la obiecțiuni. Obiectul dosarului îl face un partaj judiciar. La ultimele termene din 2022 cauza a fost amânată pentru completarea raportului de expertiza-în 20.09.2022, apoi pe 15 11.2022 pentru a lua la cunoștință despre completarea la raportul de expertiză, în 29.11. 2022, cauza s-a amânat pentru îndeplinirea unor obligații, iar pe 13. 12.2022 pentru completarea raportului de expertiză. Următorul termen în cauză e pe 21.03.2023.

Inspecția Judiciară a făcut public Raportul privind dosarele mai vechi de 10 ani aflate pe rolul instanțelor judecătorești în anul 2021.Acolo se arată că <activitatea de monitorizare a dosarelor care înregistrează o vechime mai mare de 10 ani în sistemul judiciar a constituit o preocupare cu caracter permanent a Inspecţiei Judiciare, desfăşurată începând cu anul 2012. Astfel, în cadrul activităţii Direcţiei de inspecţie pentru judecători, unul dintre domeniile specifice de activitate cu privire la care s-a exercitat actul de control în anul 2021 a fost reprezentat de continuarea monitorizării dosarelor mai vechi de 10 ani aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti.

Ce dosare au fost vizate de verificări

Controlul a fost efectuat de inspectorii desemnaţi potrivit repartizării pe curţi de apel, instanţe militare şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin Ordinul inspectorului-şef nr. ../28.01.2022, referatele întocmite de inspectori fiind ataşate prezentului raport.

Verificările au vizat dosarele pentru care durata totală a procedurii judiciare depăşeşte 10 ani și care s-au aflat pe rolul instanţelor judecătoreşti în anul 2021, indiferent de stadiul procedurii, inclusiv dosarele ale căror soluţii nu erau definitive la data de 31.12.2021, precum sunt cauzele în care motivarea hotărârii judecătoreşti se afla în curs, cele aflate în termenul legal de exercitare a căilor de atac sau care urmau a fi înaintate instanţei de control judiciar ori altor instanţe>.

Nu au făcut obiectul controlului dosarele de insolvenţă, dosarele în care judecata este suspendată, dosarele care au ca obiect îndreptarea erorilor materiale, lămurirea hotărârilor, înlăturarea dispoziţiilor contradictorii ori a omisiunilor vădite, precum şi dosarele având ca obiect căi extraordinare de atac ce se înregistrează sub număr nou.

 

 

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: