Judecătorii ieșeni au dat publicității și motivarea deciziei prin care Rodideal a scăpat de una dintre pedepsele primite.

„Instanța admite contestația la executare formulată de judecătorul delegat cu executarea la Compartimentul Executări Penale din cadrul Curții de Apel Iași.

Constată intervenită prescripția executării pedepsei de trei ani și șase luni de închisoare aplicată condamnatului Rodideal Vasile, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

Retrage mandatul de executare a pedepsei închisorii din data de 5 aprilie 2011, emis în baza sentinței penale pronunțată de Curtea de Apel Iași. Cheltuielile judiciare efectuate pentru soluționarea sesizării rămân în sarcina statului”, au precizat magistrații, potrivit bzi.ro.

În aprilie 2011, basarabeanul de 58 de ani era condamnat definitiv la 3 ani și 6 luni, după care a fost emis un mandat de executare pe numele său.

Mandatul nu a fost pus în aplicare din cauza faptului că celebrul interlop moldovean s-a sustras executării pedepsei, motiv pentru care a fost dat în urmărire națională la 22 decembrie 2009.

„În urma activității informativ-operative, s-a stabilit că persoana urmărită ar fi părăsit teritoriul național al României și, mai apoi, Republica Moldova, în cursul anului 2010, cu destinația Rusia. Deși au fost efectuate demersurile legale (mandat european de arestare, pe 10 iunie 2011, și mandat de urmărire internațională, din 10 octombrie 2012), nu s-a reușit încarcerarea condamnatului”, au arătat judecătorii ieșeni care a fost traseul lui Rodideal.

În acest context,  pedeapsa primită de Vasile Rodideal în 2011 s-a prescris, având în vedere că legislaţia prevede clar că „termenul de prescripție a executării pedepsei este de cinci ani, plus durata pedepsei ce urmează a fi executată, dar nu mai mult de 15 ani”.

Poliția Română a arătat că Vasile Rodideal este unul dintre cei mai căutați interlopi după ce a fost condamnat 18 ani de pușcărie.

„Totuși, judecătorii Curții de Apel Iași au arătat și cum au ajuns la decizia de a șterge pedeapsa de trei ani și șase luni de închisoare”, au notat jurnaliştii bzi.ro.

„De ce a fost condamnat Vasile Rodideal, cel mai căutat interlop din Iași

Anchetatorii au afirmat că, în cursul anului 2005, Rodideal ar fi pus la cale, împreună cu un „locotenent”, planul de asasinare a afaceristului Francisc Tiberiu Cristodorescu. Cei doi ar fi decis că cel mai bun mod de a-l „aranja” pe Cristodorescu ar fi aruncarea în aer a autoturismului ieșeanului.

„Cei doi le-au cerut unor parteneri din Republica Moldova să le facă rost de un dispozitiv exploziv comandat de la distanță prin telecomandă. Partenerii lui Rodideal au venit în Iași, au supravegheat autoturismul lui Cristodorescu și au făcut planuri pentru a-l ucide cu ajutorul substanțelor explozibile. Aceștia au renunțat la planul de aruncare în aer a mașinii prin explozibil deoarece în zonă au observat mai multe patrule de Poliție și nu se puteau expune”, au afirmat procurorii.

Potrivit acestora, renunțând la ideea cu explozibilul, Rodideal le-ar fi cerut partenerilor basarabeni să-i facă rost de câteva cartușe și o armă pentru a-l ucide pe Cristodorescu. „Locotenentul” său, Dumitru Chetreanu, ar fi făcut rost de 48 de cartușe, pe care le-ar fi îngropat în spatele locuinței sale din municipiul Iași.

Procurorii au organizat un flagrant de prindere a celor doi. Potrivit anchetatorilor, motivul acestei răzbunări era o afacere eșuată dintre Cristodorescu și Rodideal. După desfășurarea procesului, atât Rodideal, cât și „locotenentul” său au dispărut. Acesta din urmă a fost descoperit în Franța și adus în România”, a notat sursa citată.