Cel mai nou studiu despre tensiunea arterială! Te poți naște cu această problemă. Totul pornește de la fumatul în timpul sarcinii

Cel mai nou studiu despre tensiunea arterială! Te poți naște cu această problemă. Totul pornește de la fumatul în timpul sarciniiSursa foto: Arhiva EvZ

Un studiu condus de Universitatea din Western Australia (WA) a demonstrat că riscul de hipertensiune arterială la adulţi poate să fie declanșat înainte de naștere. Alimentația nocivă și fumatul în timpul sarcinii poate agrava boala.

Studiul de la Universitatea din Western Australia (WA) arată că riscul de hipertensiune arterială își poate face simțită prezența înainte de naștere. Documentarea, publicată miercuri în Journal of Hypertension, a folosit statistici din cadrul "Studiului Raine". Specialiștii au analizat sănătatea adulților de la începutul vieții. Cercetătorii de la WA au apelat la măsurători cu ultrasunete pentru a modela traiectoriile de dezvoltare intrauterină în diferite etape ale sarcinii.

Hipertensiunea arterială la adulți pornește de la dezvoltarea limitată în perioada intrauterină şi afectarea creșterii.

"Am descoperit că bebeluşii cu o dezvoltare sub medie la nivelul capului şi abdomenului prezintă un risc mai mare de hipertensiune la vârsta adultă, cu o tensiune arterială sistolică cu 3,5 mmHg mai mare", a declarat autorul principal al studiului, medicul Ashish Yadav. Potrivit lui Yadav, studiile efectuate în rândul populaţiei au demonstrat că o tensiune arterială cu 3,5 mmHg mai mare la persoane adulte corespunde unui risc cu 6-10% mai mare de deces asociat bolilor de inimă şi unui risc cu 10% mai mare de accident vascular cerebral.

Un nou studiu scoate la iveală noi date despre femeile gravide care au Covid-19. La ce pericole să se aștepte

"Studiul nostru oferă noi dovezi că există diferite modele de creştere fetală şi că acestea joacă un rol critic în predispoziţia copilului la riscul viitor de boli de inimă şi accident vascular cerebral", a precizat specialistul.

De unde pornește hipertensiunea arterială?

Experții au aflat că stilul de viaţă al mamei înainte de sarcină și după poate creşte riscul unui copil nenăscut de a se confrunta cu boli dificile. Aceștia au descoperit că persoanele care mâncau nesănătos, beau alcool sau fumau nășteau copii cu afecțiuni grave.

"Greutatea mamelor, fumatul şi hipertensiunea arterială în timpul sarcinii şi diabetul asociat sarcinii, toate acestea influenţează dezvoltarea copilului nenăscut", a spus Yadav. Cercetarea a demonstrat importanţa mediului intrauterin şi influenţa acestuia asupra tensiunii arteriale la adulţi. O femeie însărcinată care respectă un regim sănătos poate reduce incidenţa afecţiunilor cardiovasculare ale micuțului. Acesta poate să devină un adult perfect sănătos.