„CLANDESTINITATEA Național-Socialistă” – Cel mai mare proces al NEO-NAZISMULUI din ultimii 50 de ani
- Radu Pădure
- 10 iulie 2018, 10:38
După cinci ani de deliberări, justiția germană va da miercuri sentința într-unul dintre cele mai mari procese ale neo-nazismului după război.
Cei cinci judecători ai Curții din München trebuie să hotărască dacă Beate Zschäpe, de 43 de ani, a participat la nouă crime xenofobe și la asasinarea unei polițiste între 2000 și 2007.
Singura supraviețuitoare a unui grup neonazist de trei persoane originare din fosta RDG, Beate Zschäpe este suspectată și de implicarea în două atentate împotriva comunităților de străini și 15 spargeri de bănci, potrivit rechizitoriului.
Ministerul public susține că ea a oferit un important sprijin logistic celorlalți doi colegi și a administrat finanțele grupului numit „Clandestinitatea Național-Socialistă”. Tot ea le-a găsit locuințe de-a lungul numeroșilor ani petrecuți în clandestinitate.
Beate Zschäpe riscă închisoarea pe viață.
Alți patru neonaziști, învinuiți că au acordat sprijin logistic grupului celor trei, vor sta înbanca acuzării, riscând pedepse cu închisoarea de până la 12 ani.
Beate Zschäpe este singura supraviețuitoare a grupului pe care îl forma cu Uwe Mundlos (38 de ani) și Uwe Böhnhardt (34 de ani). În noiembrie 2011, cei doi bărbați au fost descoperiți morți după o acțiune a poliției.
Anchetatorii cred că fie ambii s-au sinucis, fie că unl și-a ucis complicele și apoi s-a omorât.
Procesul a durat 437 de zile de audieri, dosarul numără 300.000 de pagini, 15 avocați asigură apărarea, sunt înregistrați 750 de martori, plus 50 de experți și 80 de persoane constituite în parte civilă. Prin amploarea sa, acest proces nu are echivalent de la cel al Bandei Baader, de acum 43 de ani.
Opt dintre victimele ucise de grupul celor trei sunt turci sau de origine turcă. Printre victime figurează și o grecoaică precum și o polițistă. Crimele vizau mici comercianți turci, mai ales vânzători de kebab.
Aceste crime au bulversat Germania și au pus în lumină fisurile majore din interiorul serviciilor de informații.